Duyuru

Gizle
No announcement yet.

İzmarit Avı

Gizle
X
 
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Sil
new posts

  • İzmarit Avı

    İzmaritin avcılığı çok zevklidir. Kurnaz ve çok hareketli olduğundan oltay vuruşu, çekerken gösterdiği direnç balıkçıya hoşça vakit geçirtir.

    İzmarit'in başlıca yemi midyedir. Bundan başka karides parçası, sülünes, akyem olan balıkların sırt tarafından alınacak et parçası bu et parçası derisi ile kullanılabileceği gibi derisi soyulursa daha iyi sonuç verir. Balık bu yine de yeme nazlı vurur. Çok uyanık ve çevik olan izmarit oltaya vurduğunda sülünez, karides ve balık etini kolay alamaz, ama midyeyi çok kolay alır. Bunu önlemek için toplanan midyeler bir bıçakla açılarak gazete veya tülbent üzerine dizilir, çok hafifçe tuzlanan midyeler gazete kağıdı da hafifçe rutubetlendirildikten sonra sarılarak buz dolabında veya serin bir yerde muhafaza edilirse suyunu kaybeder ve yapış yapış bir hal alır. Fazlaca midye varsa yeteri kadar porsiyonlar ayrı ayrı hazırlanır ve buzlukta saklanırsa uzun süre el altında hazır yem var demektir. Bu durumdaki midye iğneye bir kere saplanır iğne sapına sarılarak tekrar gerekirse bir kaç kez saplanır, sarkan uzun parça kalmamasına dikkat edilmelidir. İğne ucu da hemen ele takılacak kadar uçta ama örtülü kalmalıdırYem olarak karides kullanılıyorsa kabuğu soyulan karides eti iğneye uygun boyda kesilerek takılır, sülünes de aynı yöntemle kullanılır. Ben kullanmadım ama tavuk etinin de yem olarak kullanıldığında izmarit avında çok başarılı olduğunu Çanakkale'de tavuk göğsüyle avlanan balıkçılarda gördüm. Özellikle daha sertçe ve beyaz olan göğüs kısmından alınacak parçalar izmarite yem olarak kullanılabilir.İzmarit gece oltaya vurmaz, güneş battıktan sonra av kesilir.
    Takımın yapılışına gelince olta 040 veya 035, 025-030, köstekler 020 misinadan yapılır. Köstek boyları 10-12 santimdir. İğneler 9 daha iyisi 10 numara, siyah olmalıdır. İğne ne kadar küçükse takım o kadar avcı olacaktır. İskandil sulara derinliğe göre 80-150 gıram arasında değişir. Oltanın ucuna eklenen 1 santimlik hatta daha ufak bir fırdöndüye beden bağlandıktan sonra takım hazırdır.
    İzmarite uygun yemle yukarıda anlatıldığı gibi yemlenen takım, dibe indirilir kurşun dibe değince durulur hafifçe gergin tutulan takım hareket ettirilmeden balığın vurması beklenir. İzmarit çok hareketli ve sert bir balıktır yeme sertçe vurur, bu vuruşta ya iğneyi de yutar ya yemi alır. Bazen de her ikisi de olmaz tekrar vurarak yemi almaya çalışır. Genelde vuruşların yarısından fazlasında yakalanmaz, ama o vuruşlar balıkçıya büyük heyecan verir. Vuruşu hissettiğinizde hafifçe tasmalayarak eğer iğne balığın ağzına girdiyse oturmasını sağlayabilirsiniz. Balık ilk vuruşta yakalandıysa ve yukarı doğru fırlarsa bir an için olta boşa çıkmış gibi olur, yine de hafifçe tasmalamakta yarar vardır. İlk balık yakalandıktan sonra çekmeyip beklerseniz ya yakalananı da kaybedersiniz ya da diğer iğnelere de balık dolar. Oltada olan izmarit fazla çırpınır.Yakalanan balığı çekerken ritmini iyi algılamalı ve çok süratli çekmemelisiniz.Aksi takdirde ağzı yırtılıp kaçan balık size karşı sırtüstü yüzüyor olabilir. :D
    KAYNAK:www.bilgehansarp.net

  • #2
    Kartal Dragozun önünden kıyıdan 1 hafta önce 1,5 saatte 12 tane 38 numara ayakkabı gibi izmarit aldım. Senelerdir bu çevrede böyle irilerine rastlamamıştım.

    Yorum yap


    • #3
      ben izmir aliağa da nemrut körfezinde avlanıyorum genelde ama kışın çoğu zaman çanakkale de olmak zorundayım.izmarit aliağa nın daimi balığıdır.fakat bende uzun zamandır söylediğin gibisine rastlayamamıştım...zevkli be keratayı tutması..hele yemesi :lol:

      Yorum yap


      • #4
        izmarit yazın favori balığımdır olta takımı olarak 30 gr kurşun 0,25 beden köstek te 0,20 ikili saçaklı olta köstek boyu 50 cm kadar üstte fırdöndü 9-10 no siyah iğne yem olarak yarı kuru midyenin sarı kısımalrı hayvan dayanamıyort

        Yorum yap


        • #5
          Üniversite yıllarımda Çanakkalede hergün bir kova yakalardım. Midyeyi taze bir şekilde çıkarın hemen orda bir gazetenin üstüne. 5 dakika sonra yem hazır. Gerçekten dayanamıyor hayvan...

          Yorum yap


          • #6
            slm arkadaşlar
            öncelikle aranıza yeni katıldığımı belirtmek isterim ve kendi tecrübelerime dayanarak önemli birkaç ufak ayrıntı hakkında sizi bilgi sahibi edindirmek isterim...izmarit avı hakkında genelde zamanında benimde uyguladığım teknikleri yazmış arkadaşlarım...fakat en etkili izmarit yakalama tekniği (tabiki kıyıdan yapılacaksa)...30cm 10 cm kalınlığında 1mmlik bir saç kestirin ve bu sac malzemein üzerine ayıkladığınız midyelerin sadece sarı yerlerini serin ve sacın altına ufak bir ateş yakarak bu bir parça gazete kağıdıda olabilir amaç sadece yemlerinizi üç dakika kadar kısa bir süre içerisinde hazır hale getirmek...mekan olarak mümkünse kum ağırlıklı mekanları tercih edin...olta takımına gelince ki benim her zaman çatır çatır balık aldığım ve bir çok balıkcı arkadaşımada önerdiğim,o,16beden 0,12 köstek ve 12numara mustad iğne en randımanlı balığı almanızı emin olunki sağlayacaktır...unutmadan çok sık düşülen bir hatadırki köstek boyları izmarit balığı için 15cm altına düşmeyecektir,inanın bu balık için uzun köstek kullanmak en verimli avı yapmanızı sağlayacaktır...herkese ii avlar....saygılarımla

            Yorum yap


            • #7
              tsuribito çanakkale de hangi bölümdesin merak ettim. Hafta sonu çanakkaledeydim. 5 senedir görmüyordum. büyük iskeleyi kapatmışlar. yazık olmuş oltacılara. yazları dikilideyim, müsait olursan tanışmak isterim.

              Yorum yap


              • #8
                arkadaşlar körfezi veya boğazı bilmem ama,akdenizde bu balığı yakalamak için hiç zahmet çekmeyiz,yok oltaya vuracakmış,yok yemi şu olacakmış gibi...yakalaması en basit balıktır...kıyıdan kesinlikle yakalanmaz antalya körfezinde(iskeleler veya liman içleri hariç)olta takımını istediğiniz kadar çoğalta bilirsiniz...bırakın aşağıya teknenin hareketiyle bile kendi kendine yakalanır...kamışla veya kayığın kenarına ucu mantarlı konan tel parçasının sallanmasıyla çaparinin dolduğunu anlarsınız...geriye sadece zahmetli olta takımına tekrar yem takımı takmak kalıyor o kadar...eti lezzetlidir...bayılırım izmarite..en iyisi tavası yapılır...

                Yorum yap

                Hazırlanıyor...
                X