Duyuru

Gizle
No announcement yet.

Kıbrıs Oltası

Gizle
X
 
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Sil
new posts

  • Kıbrıs Oltası

    Merhaba arkadaşlar acaba bu olta tipi ile ilgili bilgilerinizi benimle paylaşırmısınız? :roll:

  • #2
    Kıbrıs oltası aynı beden üzerine çok sayıda ( ben kefal için 12-15 arası kullanıyordum) iğnenin art arda dizilmesi ile yapılan takımdır. Genellikle kösteksiz olur ancak çok kısa köstekli olarak yapılanları da mevcuttur. İğnelerin dizildiği beden, şişe mantarı yada silindirik olarak kesilmiş terlik süngerinden geçirilir ve iğneler mantar ya da sünger üzerine sarılan ( ekmek,hamur v.b ) yemin üzerine güzelce sarılır.Son iğne mantar ya da süngere saplanarak takımın açılması önlenmiş olur. Genellikle kefal için kullanıldığını gördüm ama başka türler içinde kullanılıyordur muhakkak.
    Saygılar...
    Sertan SAVA? - ?stanbul

    Yorum yap


    • #3
      dedigin gibi baska turlerde de kullanılıyor kıbrıs takımı en azından ben kullanıyorum ve kefal dısında cipura sargoz hatta bır keresınde sarı kuyruk yakaladım bu arada sarpa ıcınde ıdeal bır takım yanlız dıger balıklar ıcın sadece ekmek yeterlı olmuyor degişik kokulu hamurlar kullanılıyor hamurunda cok cesıt tarıfı var bı kac tane deıl yanı onu sormayın abime bile soylemıs delım bu gune kadar :lol:

      Yorum yap


      • #4
        Mantarsız yada gezer kurşunlu takım olarakta kullanılıyor, ekmeğe sarar gibi bütün sardalyaya sarılıyor, çıpra ve levrek avlandığı oluyor takımla.

        Yorum yap


        • #5
          Peki ortada kalan iğneler de ekmeğe saplanıyor mu?

          Yorum yap


          • #6
            Hayır saplanmıyor, ekmeğin etrafında serbest sallanıyor.
            "Totally Addicted To Bass"
            Av.Mustafa PAKER (1980) - Göztepe/?ZM?R

            Yorum yap


            • #7
              HERKESE SELAM KIBRISTA NACİZANE BİR TAVSİYEM VAR.KIBRISI DENİZE ATINCA PEYNİRSUYUNDA BEKLETTİĞİMİZ EKMEKLERİ ETRAFA SAÇARSAK DAHA VERİMLİ AV OLMA İHTİMALİ ÇOK YÜKSEKDENİZ BU NE ÇIKACAĞI BİLİNMEZ.KIBRISIN ETRAFINA MAZMUZ İÇİN PEYNİR SUYUNDA BEKLEMİş EKMEK,SARDALYA ARTIKLARIYLA YOĞRULMUş EKMEKTE OLUR.HERKESİN OLTASI BOş GİTSİN DOLU GELSİN

              Yorum yap


              • #8
                kıbrıs oltayı

                ben özellikle kısa köstekli ve beyaz çapraz iğneleri(20 adet) yapıyrum.
                mantar veya eva ile iğneler arasında yaklaşık 50 cm. beden bırakıyorum ve ekmeği beden içinden geçecek şekilde sarıp iğneleri ekmeğe gömüyorum. inanın çok başarılı bir uygulama...

                Yorum yap


                • #9
                  Re: kıbrıs oltayı

                  hakanu Nickli Üyeden Alıntı
                  ben özellikle kısa köstekli ve beyaz çapraz iğneleri(20 adet) yapıyrum.
                  mantar veya eva ile iğneler arasında yaklaşık 50 cm. beden bırakıyorum ve ekmeği beden içinden geçecek şekilde sarıp iğneleri ekmeğe gömüyorum. inanın çok başarılı bir uygulama...
                  Değişik bir teknik fakat 20 iğne çok değilmi?Bazıları bu kadar iğne ile paragat döşüyorlar.

                  Yorum yap


                  • #10
                    aslında

                    çok gibi görünsede ihtimali artırıyor.gömülü olduğu için de ürkütmüyor.
                    temizlenirken de korkulduğu gibi değil

                    Yorum yap


                    • #11
                      ekmeğe saplanıyorr mustafa abi yanlış biliyon sen kefel kurnaz balık

                      Yorum yap


                      • #12
                        kıbrısta bütün iğnelerin illaki ekmeğe saplanması mecbur değildir.
                        iyi bir kıbrısta naçizane tavsiyem takımınızı piyasada satıldığı gibi iğneleri misinanın üstüne tek tek sıralı bağlamak yerine;

                        1'er cm köstekli 9 yada 10 iğneli yaparak takımı donatmanızdır.
                        takım muhakkak beyaz iğneli olmalı
                        takımda muhakkak ince misina kullanılmalı
                        ekmeğin üzerine sarım yapıldımı sadece son büyük iğne mantara saplanmalı
                        iğneleri boş bırakmayıp ekmek içinden ufak toplar yaparak iğneler donatılmalı ve iğnelerin ucu çok az dışarıda kalmalı. (balık çarptımı iğne takılma etkisini kaybetmesin diye)
                        kıbrısta sabır çok önemlidir. balık çarptığı anda ekmek pof diye dağılır. ekmek dağılmaz ise yakalanan balık ufaktır. beklemeye devam edilir. böylece daha da balık toplama şansımız artar.

                        sevgi ve saygılarımla,

                        Yorum yap


                        • #13
                          Arkadaşlar bildiğim kadarı ile kıbrıs oltası hem su üstünde hemde su altında kullanılıyor.Su üstünde olan da en fazla 10 adet küçük beyaz iğne kullanıyorum.şöyle ki, Taze çeyrek ekmeği iç kısmı dışarıda kalacak şekilde içine sünger kısmını bırakarak üstüne 10'lu takımı sıkı bir şekilde sarıyorum.İğneleri içine gömüyorum ki atarken ekmek havada savrulup gitmesin diye.Zaten gamitlerin küçük vuruşları ile iğneler bir şekilde dışarı çıkıyır.Çeşmeden öğrendiğim dip kıbrıs da ise yine 10 iğne var.İğneleri baş kısmından başlayarak teker teker saplıyorsun..İğneler bitince fırdöndüye kadar yaklşık birbuçuk karış boş misina kalıyor.Balığın kuyruğuna bir düğüm atıyoruz.Fırdöndüden sonra 40 gr civari gezer zeytin kurşun var.Balık sardalya ile uğraşırken kuşun gezer olduğu için uyuz olup,yemi bırakmıyor.Levrek ten tutunda kefala kadar her şeyi alabilirsiniz.Tabiki takıma basacak okkalı balık olsun.Yoksa küçükler sardalyanın kılçıkları bırakıyorlar.Kefal emerek yediği için kasnağı bir karış oynatıyor.ve tepesinde.Levrek-çupra kasnağı yerinden hoplatır.Haydi rastgele...

                          Yorum yap


                          • #14
                            Murat abiye katılıyorum aynı beden üzerindeki iğnelerin bulundıuğu kıbrıstansa köstekleri 1.5-2 cm olan saçaklı kıbrıslardır bu kıbrısla ekmeğe yanaşan balıklarıda yakalıyorsunuz. Geçen gün gümüldürde 2 takımıda denedim saçaklı olan çok daha verimliydi nerdeyse hiç boş çekmedim diğer takımda ise verim daha düşüktü.

                            Yorum yap


                            • #15
                              ben bunu bilir bunu söylerim.her türlü kıbrısı denedim.1 kere mantarlı kıbrıs kullanmıcan.olta en basit şekliyle 30 no misinaucuna fırdöndü.hemen ardından 50 cm kadar 25 no misinaya 1cm aralıklarla beyaz çapraz sinek iğnelerde 7-8 adet art arda bağlıyoruz.12-13 iğne hatta 20 iğne ile bile denedim.hem denemelerim hemde farklı yerlerde de bizzat gördüğüm kadarı ile en verimli 8 iğne yeter ufak bir parça kabuklu ekmeğe en uçtaki iğneden tutup ekmeğe sarman yeterli.bir yöntemde liman gibi yerlerde artık izin alıpmı çıkarsın yada benim gibi uygun gördüğün bir tekneye sormadan mı çıkarsın :D bilmem direk 30 no misina ucuna çelik iğne çapraz nosunu tam bilemicem 7-8 falan olur herhalde yani yine küçük ama sağlam olcak.minik bir parça ekmek içini hamur yapmadan ama hemen de dağılmıcak şekilde iğneye güzelce takıyoruz hafif bastırıp.sonra kayıktan suya salıp,ama hiç gürültü yapmıcan ve suyada eğilip bakmıcan.bir süre sonra senin yem dibe yavaşça inerken olta da yavaş yavaş akıp gidicek az sabret yutsun.yoksa çok kolay kaçar.iyi avlar
                              GÜRKAN U?UR - ANTALYA
                              12.01.1977
                              SOKAR TEAM

                              sigpic

                              Yorum yap

                              Hazırlanıyor...
                              X