Duyuru

Gizle
No announcement yet.

en iyi kalkan yemeği nasıl hazırlanır ?

Gizle
X
 
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Sil
new posts

  • en iyi kalkan yemeği nasıl hazırlanır ?

    samsundan kurban sonunda kalkan sözü aldım şimdiden nasıl hazırlanır ve yenir araştırma ihtiyacı duydum .malum kıymetli az bulunan bir balık. usta abilerimizden yardım rica ediyorum...

  • #2
    Arkadaşlar tamamen kendi fikrimdir;

    Bazı balıklar lezzetli olmayışı veya ağır kokmasından dolayı bir takım soslarla, yağlarla veya sebze karışımlarla lezzet vermesi ve kokusunu giderilmesi sağlanır. Bence özellikle tadları güzel balıklar kendi halınde buğlama tava veya ızgara dışında yenilmemesi en güzeli çünkü balığın kendine has tadını ve lezzetini daha iyi almış olursunuz ( Kalkan, lüfer, hamsi, orfoz, lahos gibi).

    Kalkanı bence engüzel balıkçıya tava yapılacak şekilde dilimletilip, teflonda kızdırılan çiçek yağına hafif una bulanıp altlı üstlü kızartılıp kuzu gibi yenmesi, düğmelerini ve kemiklerini şapırtadarak yalamayı unutmayın :D

    Afiyet olsun

    Yorum yap


    • #3
      x

      Arkadaşlar kalkan gerçekten müthiş güzel balıktır. Balık sevmeyen hiç yemeyen kişi bile severek yer, kuzu gibi.

      Yalnız birşey söylemek istiyorum; arkadaşımın biri restaurantta yemiş beyenmemiş etini bulamdığını söylüyor, muhtemelen o arkadaşın yediği kiloluk kalkan olduğu için oldukça ince kalmıştır yoksa et olmaması mümükün değil, ayrıca kılçık olmaması yenmesini daha zevkli hale getirir. Kemiklerini ve düğmelerini mutlaka emerek sıyırın.

      En azından merak edip denemek amaçlı satın alacağınız kalkan için bildiğim birkaç bilgiyi sizlerle paylaşmak istiyorum, malum oldukça pahalı;

      1- Mümkünse canlı olanı tercih edin, çünkü diğer balık türlerine göre çabuk bozulur. Canlısı ölüsüne nazaran biraz daha pahalıdır, kesinlikle düşünmeyin ölüsüne okadar para verip balığı eve gelince çöpe atmaktan iyidir. Bayatını anlamak diğer balıklardaki kadar basit değildir. Üşenmeden balığı elinize alın kafa kısmını yakından koklayın ağır bir koku ve solungaçlarda sümüklenme varsa balık kesin bayattır.

      2- Üç kilonun altında kalkan almayın. şimdi " zaten iki kişi yiyecez okadar büyüğünü ne yapayım, zaten pahalı " dediğinizi duyar gibiyim. Kolayı var kiloluk kalkan alacağınıza 6-7 kiloluk kalakanda kiloluk parça kestirin. Alacağınız ufak kalkan çok ince olacağınıdan arkadaşımın dediği gibi et bulmakta zorlanırsınız, restaurantta yiyecekseniz balığın iri olup olmadığına bakın.

      3- Birde dişisi ağır çeker eti erkeğe nazaran az çıkar fakat erkekten daha lezizdir, fakat kayda değer bir fark olmadığı kanısındayım.

      Afiyet olsun saygılar

      Yorum yap


      • #4
        Kalkan için tek tarif var o da tava dır. Kesinlikle başka tarif aramayınız. Yanına garnitür koymayınız. Eğer kalkanı daha da lezzetlendirmek istiyorsanız, 10 parmağınızla yiyiniz. Hele yanında rakıyla lezzeti 4 e katlanır.

        Yorum yap


        • #5
          acık kalkaln şiş alırken dikkat

          Bir de dostlar sakın hazır kalkan şişleri almayın. Daha doğrusu güvenmediğiniz bir balıkçıdan almayın köpekbalığı gibi bir sürprizle karşılaşabiirsiniz. Gerçi köpekbalığıda olsa ben yerim gercekten bembeyaz namussuzun eti ya neyse yani pahalıya köpekbalığı eti yememeye çalışın :lol:

          Yorum yap

          Hazırlanıyor...
          X