Duyuru

Gizle
No announcement yet.

KİKLA TAVA

Gizle
X
 
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Sil
new posts

  • KİKLA TAVA

    Nedense çoğu insan tarafından tadına bakılmadığı halde yenilmesi tercih edilmeyen kikla , aslinda beyaz etli cok lezzetli bir balıktır.Kısa bir zamana kadar da bende önyargılıydım .
    Genelde tulum çıkartma işleminin zor olması tercih edilmemesinde de büyük rol oynar.
    Kalın pulları ve sert derisi tulum çıkartmadan yapılan pişirmelerde tadını çok etkilemektedir.Bununla birlikte mümkünse tüm balıklar denizde ayıklanıp tatlı suya temas etmeden pişirilmelidir.(Alev Cem)

    Tulum Çıkartma:
    Gereken malzemeler :Bulaşık eldiveni veya iş eldiveni(kaymamasi için ), keskin bir bicak , tavuk makası ve pense
    1-Kiklanin solungaç hizasına bıçağı ( \ ) işareti şeklinde dayayıp önlü ve arkalı olarak kafasını kesiyoruz.
    2-Baliğı yüzer pozisyonda tutup kafa kısmı size doğru bakarken sırt dikenlerini ve yüzgeçi çıkartmak için ensenin sağından ve solundan deri ile et arasına girip makasla kuyruğa kadar kesiyoruz.Kabaca tren rayları kuyruk kısmında birleşiyor
    3-Yan yatırıp enseden deriyi pense ile tutup avcumuzla bastırarak kuyruğa kadar deriyi çekiyoruz.Ters çevirip öbür yüz içinde aynı işlemi yapıyoruz.
    4-En son olarak sırt dikenini çıkartmak için kuyruk üstündeki 2.sırt yüzgecinden enseye doğru çekiyoruz.
    Bu pratik tulum çıkartma tarifini dostum Silivrili Muzaffer Koc arkadaşımdan öğrendim.

    Ortaya çıkan et karşısında şaşıracaksınız.Fleto çıkartıp isteğe göre parçalara bölüyoruz.Ben buğday unu kullanıyorum(mısır unuda tercih edilebilir yada ikisinide birlikte kullanabilirsiniz).Hafifce kağıt havluyla kurulayıp Parçaları una bulayıp fazlasını silkeliyoruz.
    Ben z.yağını tercih ediyorum.Ufak teflon - kulaklı olarak tabir ettiğimiz tavaya az miktarda z.yağı döküp iyice kızmasını bekliyoruz.
    Orta hararette parçaları teker teker aynı anda tavaya atip bir yüzü nar gibi kızarana kadar pişiriyoruz.Sürekli çevirmeyi tavsiye etmiyorum.Tuzu göz kararı ve kızarmaya yakın az kullanıyoruz
    Tabağa yine kağıt havlu sererek kızaran parçaların yağının emilmesini sağlıyoruz.

    İnce kıyılmış taze soğan - maydonoz-domates-roka bol limon ve z.yağlı salatamızı hazırlıyoruz.Ayrı bir tabakda 2 kibrit kutusu büyüklüğünde koyun peynirini nane- kekik-z.yağı ile soslayıp çarliston biber-domates ile tabağımızı süslüyoruz.
    Yeni kapağı açılmış rakımızdan bir fırt nefes alıp kadehimize 3 parmak kalınlığında boca ediyoruz.Unutmadan rakıyı dolaba koymuyoruz.Suyumuz çok soğuk olacak.Bence buzda koymayın.Sek içilecekse yine suyun buzsuz ama çok soğuk olmasına dikkat edelim.


    Bence yemek 'asla tek yenmez'.
    Heleki bir bayan ile yenirse yemek yemek olur.Beyaz şarap ise mutlaka zulada olmalıdır.Müzik ve ilerleyen saatler size kalmış

    Sevgilerimle
    _________________
    Danyal

  • #2
    Bu hafta irilerinden bir kaç tane kikla vurmak şart oldu

    Yorum yap


    • #3
      Tigin,abi bu tek yenilmeyecek kısmı bana biraz entrasan geldi.Açabilirmisi biraz bu konuyu.? :lol:

      Yorum yap


      • #4
        Merhaba ,yaa güzel yazmışsınız ama ,bunları yanlız okumadığımız olursa boşuna mimleniriz vaalla

        Yorum yap


        • #5
          ağır koku

          Malesef pek rağbet görmeyen kiklanın kızarttıktan sonra ağır koktuğu öne sürülür. Yukarda arkadaşımızın söylediği gibi koku yaratan ve tadını bozan derisi fakat FLATO yapmadanda koku ve tad bozulması önlenebiliyor bizzat birçok deneme sonucunda kanaat getirdim. Koku ve tad bozulmasını yapan KUYRUK VE BAşI ,kuyruğunu ve başını kesip atın derisini soymadan kızartın, derisi tıpkı bir zırh gibi balığı koruyup içine yağ almıyor, kızartmadan sonra daha sıçakken derisini ayırın ( Sertleşmiş derisi çok rahat çıkacak ) Çok hafif ve balığın gerçek tadına ulaşın.

          AFİYET OLSUN..

          Yorum yap


          • #6
            slm

            bu balığın köftesini deneyen varmı aramızda

            Yorum yap


            • #7
              Halit abicim ben köftesini denedim pek tavsiye etmiyorum.

              Yorum yap


              • #8
                benim yaptıgım kikla tavayıda kim yese cok begendi. tek farkı kilayı soyduktan sonra 3-4 mm lik ince fletolar halinde kesip kızartıyorum. deneyin cok farkettigini goreceksiniz.

                Yorum yap


                • #9
                  İbo niye bizi kandırdın olm o zaman. Hani güzel olmuş falan diyodun, yedik boşuna :D
                  İbo (bilader olur kendisi) kiklayı fleto yapıp mısır unu ile kızartıp yedirdi bize (Tiginin tarifi üzerine), hakikaten harika bir tat.
                  Birdahakine İbrahim'in (meorca) yöntemini uygulayalım...

                  Yorum yap


                  • #10
                    Abiler bu kikla izmirde bulunur mu? birde sığ sularda bulunur mu?

                    Yorum yap


                    • #11
                      Taygun Kiklayı heryerde bulursun merak etme

                      Yorum yap


                      • #12
                        Merhaba arkadaşlar,
                        Genelde marmarada av yaptığım için bol bol kikla avlıyorum.temizlemesi ve pişirmesi sizdede olduğu gibi bana düşüyor.Kiklayı deniz kenarında temizliyorum,pulları en kolay kaşıkla çıkıyor,karnını boşalttıktan sonra ufak sert fırca ile kılcık üstünü temizliyorum.Kafasını kestikten sonra anüs izasından ikiye bölüyorum kuyruk tarafını palamut gibi dilimliyorum,diğer kısmı dikine ikiye bölüyorum ve orta ana kılcığı cıkarıp dört parca yalinde kızartmaya hazır hale getiriyorum.Pişımeden kesinlikle ıslak halde gazeteye sarıp birgün buzdolabında bekletiyorum daha sonra mısır unuyla yağda kızartıyorun,derisini bende cıkarmıyorum cünki ana ete kızarırken kalkan oluyor kızardıktan sonra deriyi cıkartıyorum ve löp eti havlu kağıtta yağını cekmesi için beş dakika bekletiyorum...

                        Yorum yap


                        • #13
                          Bende Alev Cem Arkadaşımdan öğrendiğim bir tarifi vereyim.
                          Tulum çıkartılır. Standart buğulama şeklinde tüm malzeme hazırlanır ve ilaveten bir tatlı kaşığı SOYA Sosu eklenir.
                          Yanında yatılır :)

                          Gerçekten çok lezzetli oluyor.
                          Alev yüzünden Kiklaların soyu kuruyacak :)

                          Yorum yap


                          • #14
                            kiklanın baklavasıda meşhurmuş
                            Hakan Ceyhan (kyocera)
                            Karata? ?ZM?R

                            hay ?z. yi.

                            Yorum yap


                            • #15
                              Abiler bu balık süper oluyo geçen cumartesi 2 adet vurdum tarifi uyguladım o kara çikin balık lokum gibi oldu.

                              Yorum yap

                              Hazırlanıyor...
                              X