Duyuru

Gizle
No announcement yet.

Lakerda (Genel istek üzerine)

Gizle
X
 
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Sil
new posts

  • Lakerda (Genel istek üzerine)

    Tarifini rahmetli babanem'den aldığım, uyguladığım tadanların oldukça beğendiği lakerda tarifini beğeninize sunuyorum. Umarım sizde beğenirsiniz.

    Lakerda için şu anda satılan iri palamutlar oldukça uygun, aslında torikden yapılması tercih edilir ama iri palamutlarda aynı işi görüyor. Balıkçıya temizlettiğiniz palamutları " kendinizde temizleyebilirsiniz". Büyük parçalar halinde 3'e böldürün. Kuyruk tarafından 3 cm'lik kısmı kesin o kısmı lakerdaya kullanmayın. Bu parçaları öncelikle içinde kan kalmayacak şekilde güzelce temizleyin ve tuzlu suyla yıkayın. İşin püf noktası burada başlıyor , balığın kemiğinin hemen üzerinde ilik vardır, bu noktaya süpürge otu yada tam oraya girecek incelikte bir tel sokup içindeki iliği dışarı alıp yıkayın. Süpürge otu çok kırılgan olduğundan çok zor oluyor. Bende eşimin kolye yapımında kullandığı teli kullandım sonuç çok iyi oldu tavsiye ederim. Mümkünse tüm yıkama ve suda bekletme işlerini temiz deniz suyuyla yapın) bu şekilde yıkadığınız bütün balıkları büyük bir süzgeçe yada kevgire koyun en az 4 saat bu şekilde içindeki kanları akacak şekilde bekletin. Bekletilmiş ve temizlenmiş kanları akıtılmış parçaları içi tuzlu su dolu derin bir kaba koyun. Bu kabıda buzdolabına koyup yine 3-4 saat bekletin.

    şimdi tuzlama faslına geçiyoruz. Lakerdanın miktarına göre Bu ufak ( 5kg'lik ) peynir tenekeside olabilir daha büyük bir kapda olabilir. İçini kurulayıp dibine az miktarda sofra tuzu dökün. Burada alacağınız tuz çok önemli kesinlikle kalın turşuluk adı altında satılan tuzu almayın. Eğer bununla tuzlama yaparsanız balıkların hepsi çöpe gider. Sofra tuzu şeklinde satılan kullandığımız tuzdan 1 derece kalın tuzu alın. Sudan çıkardığınız parçaları bir gazetenin üzerine teke tek koyun. Suyunun biraz kuruması gerekli. Bir tabağa koduğunuz tuza parçaların etleri gelecek şekilde bandırın. "Derisi kesinlikle tuzlanmayacak sadece kesilmiş etler bir kere tuza batırılacak" ve tenekeye ne çok sıkı nede çok boşluk bırakacak şekilde yerleştirin . Bir katı bitirdiğinizde o katın üzerine 4-5 adet taze defne yaprağı koyun. Üstüne aynı şekilde tuzladığınız lakerdaları dizin. En üste tenekeye uygun gelecek şekilde bir tahta yerleştirip üzerine ağırlık koyun ( Ben mermer koyuyorum) Zaman geçtikçe balık kendi yağını salacaktır. Arada bir kontrol edin üzerine çıkan yağı bir kağıt havluyla bastırarak alın. Yaklaşık 3 haftaya kadar zaten lakerdalar kıvama gelir . Olmuş lakerdayı yemeden önce sirkede biraz bekletin tuzunu alsın sonra keskin bir bıçakla ince dilimler halinde derisini soyup altına halka olarak kestiğiniz kırmızı soğanla servis yapın.

    Eğer bununla ilgili benim yazmadığım aklınıza gelen soru varsa mesaj atın.

    AFİYET OLSUN...

    Bu arada ilk tarif denememide yapmış oldum vatana millete hayırlı olsun :D

  • #2
    :arrow:

    Yorum yap


    • #3
      Selamlar,

      Valla torik olması yeterli kilosu öenmli değil. Dediğim gibi ben şu anda satılan iri palamutlardan yapıyorum. Kapağı kapalı olsun tabiiki şu an havalar serin balkonda gölgede durması uygun olur.

      Yorum yap


      • #4
        TEşEKKÜRLER CAN.
        BU BOLLUKTA TADIMLIK HERKES DEMEMELİ BENCE. :D BİRDAHA BU PALAMUT BOLLUĞUNU BİRAZ ZOR GÖRÜRÜZ GİBİME GELİYOR.

        Yorum yap


        • #5
          Tarif için Teşekkürler azımın suyu aktı.

          Yorum yap


          • #6
            tarif için teşekkürler, eskiler biliyorlar bu işleri

            Yorum yap


            • #7
              Teşekkürler deneyeceğim...

              Yorum yap


              • #8
                Ne kadar süreyle saklanabilir?
                Uzun süre muhafaza etmek için ne yapılmalı?
                Tarif için teşekkürler.

                Yorum yap


                • #9
                  Ah be dostum,
                  bende lakerda yaptım ama iri tuz kullandım. henüz senin tarifin yoktu. akşam gidip bakacağım palamutlara ve hemen senin tarifinle yenileyeceğim. bir de ben fileto kesiyorum palamutları kanla ilikle uğraşmayayım diye sen ne dersin?

                  Yorum yap


                  • #10
                    Lakerda serin yerde çok uzun süreler saklanabilir. Muhim olan kendi bıraktığı suyun içinde serin bir yerde kalmasıdır. Yani Lakerda olduktan sonra cam kavonozlara üzerini kapatacak şekilde suyunuda koyarak dolapca çooook uzun zaman saklayabilirsiniz.
                    Fileto kesipde lakerda yapıldığını hiç duymadım. Senelerdirde kimsenin bu şekilde yaptığı lakerdayı görmedim. Tarifte anlattığım gibi Palamutun derisini tuzlamıyoruz sadece takozların iki ucunu tuza batırıyoruz. Fileto balıkta sadece 1 yüzü tuzlanabilir bu durumda. Bana göre pek iyi sonuç vermez. Biliyorum bu tarif bayağ bir yorucu görünüyor ama lezzet arıyorsan maalesef meşakkatine katlanmak gerekiyor :)

                    Yorum yap


                    • #11
                      Bu tarifi okuduktan sonra dayanamayıp gidip lakerda aldım, ne kadar pahallıymış lakerda!!!. Altı üstü palamut ya da Torikten yapılmıyor mu bu meret??? Ama sağlam rakı mezesi kesinlikle. Fiyatını gördükten sonra bende yapacağım lakerda ;)

                      Yorum yap


                      • #12
                        Sevgili can,

                        benimki bilgisizlikten. hemen senin yöntemle tekrar yapacağım seviyorum çünki ve evet çok pahali gerçekten

                        Yorum yap


                        • #13
                          yemeden önce sirkede ne kadar beklemeli

                          Yorum yap


                          • #14
                            şu ara en karlı iş herhalde lakerda satmaktır :) Balık acaip ucuz ve lezzetli yapımıda çok zor değil. Arkadaşlar balık hersene böyle bol ve lezzetli olmuyor. Onun için bu dönemi iyi değerlendirin derim mutlaka yapın lakerdanızı pişman olmassınız.

                            Nevzat kardeşim yemeden önce 10-15 dakika sirkede bekletmen yeterli olacaktır.

                            Yorum yap


                            • #15
                              Bilgi için teşekkürler ben 10-12 palamuttan yapmıştım zaten bu tariften sonra 5 tane daha gömdüm.
                              Bakalım bunlar nasıl olacak.

                              Yorum yap

                              Hazırlanıyor...
                              X