Duyuru

Gizle
No announcement yet.

Yoğurt ve balık

Gizle
X
 
  • Filtrele
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Sil
new posts

  • Yoğurt ve balık

    Yoğurt ve balığın beraber yenildiğinde zehirlenmeye sebep olacağı söylentisini herkes duymuştur.Buna inananların ve balıkla yoğurdu beraber yemeyenlerin oranı nedir acaba ? Ben kendi adıma eğer balıkla yoğurt zehirlese şimdiye kadar 1000 defa ölürdüm diyebilirim.
    3

  • #2
    BAlıkla yoğurt,ayram herşeyi yedim ve yerim.Yoğurt zehirlemez bayat balık zehirler :!:

    Yorum yap


    • #3
      Özellikle denedim hiç bir şey olmuyor.

      Yorum yap


      • #4
        balık tazeyse yoğurt bişey yapmaz güzel bile olur ama süt sakıncalı balığın tazeliğinden eminseniz sorun yok

        Yorum yap


        • #5
          ben yoğurt ve balığı bir arada yedim birşey olmadı ama ne bileyim bilimsel bir açıklama olsada içimiz rahatlasa.

          Yorum yap


          • #6
            Bildiğim kadarıyla tazeliğini yitirmiş balıkta Histamin adı verilen proteinin miktarı artmakta ve aynı protein yoğurt, peynir gibi süt ürünlerinde bulunmaktadır.

            Burada zehirlenme olayının meydana gelmesi bayat balıkla birlikte gelen fazla miktarda Histamin proteinin artmasından kaynaklanmaktadır.

            Bayat balık ve süt ürünleri aynı anda tüketilirse vücuttaki histamin miktarı artıyor. Bu da genellikle alerjik durumu olan kişilerde zehirlenme belirtileri gösteriyor. Birçoğumuzun duymuş olması muhtemel Antihistaminik içerikli ilaçlar genellikle alerji türevi hastalıklarda kullanılmaktadır. Bu durumda asıl zehirlenmeye neden olan yoğurt değil tazeliğini yitirmiş balıktır. Bayat balığın yoğurtla yada tek başına yenilmesi histamin miktarının fazla olması nedeniyle zaten zehirlenmeye yol açacaktır.

            Yoğurdun bi suçu yok bana göre :)
            Sertan SAVA? - ?stanbul

            Yorum yap


            • #7
              Sertan olayı bilimsel olarak açıkladığın için çok teşekkürler.. Zehirlenme olayının sebebini herzaman merak etmişimdir sonunda öğrenmiş oldum :) Arkadaşlar yoğurtla balık yemektan gerçekten zehirlenip öleni duydunuz mu? Ben hiç duymadığım için sorim dedim..

              Yorum yap


              • #8
                :arrow:

                Yorum yap


                • #9
                  Onu bilmem ama balığın üstüne tatlı çok gzel gidiyor, ama ben gene de sütsüz tatlıları tercih ederim :)

                  Yorum yap


                  • #10
                    arkadaslar merhaba.kendi bilgilerimle olayı acıklamaya calışayım.öncelikle bayat balıkta gıda zehirlenmesine neden olan faktör diğer gıda maddelerindede oldugu gibi hastalık yapan bakteri sayısının aşırı artması buna bağlı olarakta bozulma belirtilerinin ortaya çıkmasıdır.yani kokuşma, etin kıvamında yumuşama, renk değişimi vs. Bu şekilde bozulmuş gıda tüketimi sonucu patojen(hastalığa neden olan) bakteriler yüklü miktarda vücuda alınır.Ve kişinin bünyesine, bağaşıklık düzeyine,yaşına, aldığı bakteri sayısına vb. nedenlere bağlı olarak hafif zehirlenmeden ölüme kadar giden zehirlenmelere neden olur.gıda zehirlenmeleri genel olarak 2 şekilde oluşur.bunlar ya bakteri vücuda girdikten sonra mide barsak sisteminde çoğalıp direk bakteriler hastalığa neden olur.yada bu bakterilerin toksinleri zehirlenmeye neden olur. toksinlere bağlı zehirlenmelere en güzel örnek tarihi geçen şişen yani bakteriyel bombaj yapan konservelerde üreyen Clostridium botulinum isimli bakterinin toksinlerine bağlı ortaya çıkan ve ölümcül olan botulismustur.Balık zehirlenmeside bayatlamış yani üzerinde fazla miktarda bakteri üremiş olan balık tüketimi sonucu oluşur.Ve zehirlenmelerin hiç birinin yoğurtla alakası yoktur.Aksine yoğut yapılırken kullanılan mayada bizim probiyotik bakteriler olarak adlandırdığımız lactobasillus türü yararlı bakteriler bulunur ve bu bakteriler barsaklarda zararlı bakteriler ile yarışarak zararlı bakterilerin hastalık yapmasını engeller.Bu nedenle şiddetli zehirlenmelerde bu yaralı bakteriler saf olarak sulandırılıp zehirlenen kişiye içirilir.Veya hafif zehirlenmelerde şimdi yeni moda birçok firmanın ürettiği probiyotik yoğurtlardan yemesi önerilir.Ayrıca yoğurt ağır metalleri bağlayarak ağır metal toksikasyonlarını önler.Ve balıklarda özellikle ağır metal kirliliği fazla olan sularda yaşayan balıklarda ağır metal zehirlenmeside çok önemlidir.Yani balıkla yoğurt yemek en iyisidir.
                    Ha aklıma gelmişken belkide bir çoğumuz ıspanak yemeğini yogurtla yeriz.çokda güzel olur sarımsaklı yoğurtla.ancak bildiğiniz gibi ıspanaktada fazla miktarda vücuda yararlı bir ağır metal olan demir bulunur.yani ıspanağı yogurtla yersek bu demirden yararlanamayız.ıspanağı sade yememiz lazım.
                    balığın ardından helva gider aslında ama korkmadan sütlü tatlılarıda yiyebilirsiniz.ha az daha unutuyordum.bu balık-yoğurt efsanesinin çıkış nedeni yıllar önce ölen insanlara yapılan otopsilerin büyük kısmında mide içeriğinde balık ve yoğurta rastlanmış.ve o zamanki imkanlarla bilim adamları yoğurtla balık beraber yendiğinde ölüme neden olur denmiş.tabi o zamanlar bakterilerin varlığından falan bihabermiş insanlar.
                    en güzel trofeler sizin olsun.

                    Yorum yap


                    • #11
                      Bilimsel tetkitlere göre deprem değil binalar öldürür ay pardon yoğurt değil bayat balık zehirler.

                      Yorum yap


                      • #12
                        Zaten zehirlenene yogurt yedirirler.

                        Yorum yap


                        • #13
                          demekki bayat balık ( :) ) vurmadıktan sonra problem yok.

                          Yorum yap


                          • #14
                            kardesim ya bal1k bayatt1r ya adam.....

                            Yorum yap


                            • #15
                              Bir gazetede yoğurdun palamutla yanmemesi gerektiğini okumuştum.Nedense ?

                              Yorum yap

                              Hazırlanıyor...
                              X