| Iskorpit Kikla ve Kayabaliklari Lezzetlendirmesi Gurme Bolumune de tasiyabilirsiniz.
Alin Size Asagida 2 adet tarif.
Malzemeler;
4 Baş Orta Boy Sogan
4 Adet Orta Boy Domates
4 Dis Sarimsak
100 gr (2-3 corba kasigi kasar rendesi)
1/2 Demet Maydanoz
4 Adet Sivri Biber(Aci veya Tatli)
1/2 Su Bardagi Sivi Yag(Mızırozu Tavsiye Edelir)
Yeterince Tuz
Karabiber
Hazirlanisi,
* Baliklarin Sigabilecegi buyuklukte bir firin tepsisini biraz yaglayin(1-2 corba kasigi yag)
* Daha Sonra 2 Adet Sogani Ince Halkalar olarak kesin ve yaglamis oldugunuz tepsinin tabanini
kaplayacak sekilde dizin.
* 2 adet domatesi kup kup kucuk olarak dograyin ve soganlarin uzerlerine serpistirin.
* Baliklarin Uzerlerine capraz olarak kesikler atin ve bu kesiklerin uzerlerine biraz yag damlatin daha sonra
kesiklerin uzerilerine biraz tuz ve karabiber ve sarimsaklari rendeleyerek serpistirin ve ve balıklarin uzerini
biraz ortecek sekilde kasar peynir rendesini serpistirin
*Uzerlerine capraz facalar attiginiz baliklarinizi tepsinin icerisine (sogan ve domateslerin uzerine yerlestirin)
(Dikkat kasar rendesi koydugumuz yuzeyler ustte kalacak)
* Daha donra artan 2 Adet Sogan ve domateside yine Halka seklinde kesin ve baliklarin uzerlerine yerlestirin.
*Sivri biberleride ortadan ikiye veya dorde kesip uzerine yerlestirin.
*En ustunede yarim demet maydanozu kesmeden serpistirin.Daha sonra uzerine yeniden biraz daha tuz ve karabiber
ilavesi daha yapin ve kalan yagida uzerinde gezdirerek tepsiye dokun ve 200-250 derecedeki firina yerlestirin
yaklasik 30 ila 40 dakika sonra baliginiz servise hazirdir
Not : Baligin pistigini en uste koydugunuz maydanozlarin renginin siyah kahve rengine donmesinden anlaya bilirsiniz.
Korkmayin maydonozlar biraz yansinki bu yanmadan dolayi dumandan olusan aroma baliginiza 2 kat lezzet katacaktir.
AFIYET OLSUN.(Aman parmaklara dikkat)
Zipkincilara Ozel Not: Baliklarin kenarlarina bir kac adet ayiklanmis midye atarsaniz degisik bir fantezi denemis olursunuz eminim ki lezzetli olacaktir.
Iskorpit veya Kaya Balığı Çorbası
Malzemeler :
1 kg. iskorpit veya Kaya Balığı
2 büyük kuru soğan
1 Büyük Patates
2 Büyük Havuç
3 dal maydanoz
4-5 Dal Kereviz
Yarım Cay Bardağı Pirinç
4 yaprak defne yaprağı
3 diş sarımsak
2 litre su
1 tatlı kaşığı tuz
3 olgun domates rendesi
1 çorba kaşığı un
1 tatlı kaşığı biber salçası (acı veya tatlı)
2 çorba kaşığı tereyağı (az yağlı seven için 1 kaşık yeterli)
Yapılışı :
Temizlenmiş iskorpitleri güzelce yıkayın, başlarıyla birlikte tencereye koyun. Iki litre suyu ilave edin, soğanları dörde bölüp içine atın, pirinç, patates , havuç defne yaprağı, sarımsak, kerevizide ekleyin ve kaynatmaya başlayın, üstünden köpüklerini alın, tuzunu koyup altını kısın ve 20-30 dakika süreyle pişirin.
Pişirdiğiniz balığın suyunun tamamını süzekle alıp sosun bulunduğu tencereye ilave edin. Süzekteki balık etlerinin kılçıklarını derilerini iyice ayıklayıp, fındık büyüklüğündeki parçalar haline getirin. Süzekte kalan sebzeleri mixerden geçirip çorba suyuna ilave edebilirsiniz.
Sosu için, üç domatesi rendeleyin, tencereye tereyağını koyun, ocağın altını açın, domatesleri koyun, beş dakika pişirin, biber salçasını da ilave edin.
1 çay bardağı suya 1 çorba kaşığı unu bir kasede telle çırpıp kaynayan soslu balık suyuna yavaş yavaş karıştırarak ilave edin, bir taşım kaynatın, balık parçacıklarını da ekleyin, 10 dakika kısık ateşte pişirin. Servis yapılırken limon/sirke ve kıyılmış maydanoz koyun.
Afiyet olsun.
__________________ 1974 - ORHAN GULSEN
Kocaeli-Marmara Ah Ulen Boklu Marmara! Ne Olacak Bu Kulaklarin Hali? |