| İki adet havalı zıpkınım var biri 85 model technisub jaguar piccolo, diğeri nemrod marka. Yapım yılını bilmiyorum. 35.5 yaşındayım, benden bile yaşlı olabilir. İkisi de ortadan kabzalı. Tarihi eser oldular yani. 1980'lerde lastik ve şiş sanayii çok gelişmemiş olduğundan havalı zıpkınlara rağbet vardı. Havalı zıpkın şişlerinin tahitiyenlere oranla daha az esnek ve daha kalın olmaları en büyük dezavantajları bence. Ama kurma esnasında şişe büyük yük bindiği için böyle olmak zorunda. O yüzden uzun menzilli olamıyorlar. Yine de ''Modern Greek freedivers and hunters'' başlıklı bir CD'de bir adam havalı zıpkınla çatır çatır sargos vuruyordu. Hem de hatırı sayılır mesafelerden. Ama zıpkın da neredeyse insan boyundaydı mübarek. Ben çok uzun zamandır lastiklileri tercih ediyorum. Her türlü kombinasyona açık olmaları büyük avantaj. Kaya altında avlanacağım zaman 16 mm lastik kullanıyorum, uzun menzilli atış olasılığının yüksek olduğu dalışlarda 20 mm takıyorum. Ama yine de elimdeki havalıların bakımlarını yapıp işler hale getirmek ve arada nostalji yapmak isterim. Ortadan kabzalı havalılar artık tarihe karıştılar zira.
__________________ Emre Dramalı 1970 Göztepe-İZMİR |