TAMAMIYLE ALINTIDIR. VİRGÜLÜNE DOKUNMADIM. MAKSAT BİLGİ PAYLAŞIMI.
[quote=Sedat Sezgin]
Evet arkadaşlar aynen böyle oldu....Biliyorsunuz yıllardır zıpkıncı postuna bürünmüş,etik avcılığı adı altında durmadan zıpkıncı camiasını karıştırmaya çalışan ve bizleri durmadan katil yasak balık avlayan insanlar olarak lanse eden bazı arkadaşlarla bizim ve diğer sitelerde tartışmalarımızı okumuşsunuzdur...Bu arkadaşlar etik ,doğayı seven kanunlara saygılı insan görünümüne bürünüp bizleri durmadan suçlamış ve konuyu ahlaksızlık boyutuna getirmişlerdir...
Bizler zıpkıncılık adına bazı şeylerin değişmesi için çalışmalar yaparken bunları engellemeye yada engelletmeye !!! çalışmışlardır...
Bu arkadaşlardan biri Selçuk DİLŞEN...İspat edemeyecekleri halde bile çeşitli suçlamalarda bulunan arkadaşlarımız yasak avın en güzelini yapıyorlarmış meğer......Usta-hocam diye lanse ettikleri ve sadece ticari düşünceyle bizim camiamıza bakan bu insanların hepsinin neler yaptıklarını biliyoruz artık...Balık sattıkları kayafa kadar .......
En güzeli ne oldu biliyormusunuz bu kişilerin gerçek yüzü düştü..Ve herzaman dediğim gibi camiamız bu insanları içinden attı...Umarım utanacak yüzleri vardır ve bir daha ortaya zıpkıncıyız diye çıkmazlar...
Orfoz ve Lahoz avı yasaktır yapmayın -etik değil - türü yok oluyor-yapanlar canidir,katildir derken ,kendisi bu balıkları rahatlıkla avladığı için;Selçuk Dilşen 'in bütün camiadan özür dileyecek. Umarız bu güne kadar bir taşın üstüne bir taş koymadığı gibi bundan sonrada en azından insanların samimi ve içten deniz sevgisine ve çalışmalarına dil uzatmayacaktır.
Selçuk DİLŞEN yasak av için neler yazıyormuş..Bu sadece linklerden biri....
XXXXXXXXXXXXX
Bu da SELÇUK DİLŞEN'İN BAŞKA TOPICLERDE YAZDIĞI YAZIRLAR..
-------------------------------------------
Arkadaşlar ifade etmek istediğim 2 konu var:
1. Birlik olmaya hiç kimsenin bir itirazı olacağını sanmıyorum. Yalnız forum sitelerinde yasak olarak algılanabilecek (yasak yapılmış olsun ya da olmasın burada önemli olan o değil) balık avı fotoğraflarının yer alması bize en çok zarar verecek konuların başında geliyor arkadaşlar, zıpkıncıya yapılan yasaklamalarda bunun çok büyük payı var. Lütfen etik ve amatörlük konusunda uyarı yapanları "oluşacak birliğe" zarar vermekle suçlamayın, çünkü bu yasaklamalara sebep olan onların eleştirileri değil. Bunun yerine bu fotoğraflar konusunda tedbir alın, birşeyler talep etmek istiyorsak önce kendi ellerimizin temiz olduğunu göstermeliyiz. Yoksa birlik olsak da hiç bir şey elde edemeyiz, çünkü karşıtlarımıza kanlı katiller gibi gözükürüz ve ciddiye alınmayız. Ayrıca forumlardaki fotoğrafların sorumluları fotoğraflar yüzünden bu yasaklamalara yol açarak benim bu sporu yapmama engel olursa, onlarla birlik olmayı nasıl düşünebilirim?
2. Sirküler konusunda Sualtı Avcıları Derneği'nin girişimleri olmuştu ve belli başarılar da elde edilmişti, zaten bir anda bütün konuların çözümlenmesi beklenmemeli. Birlikten söz edilirken, dernekle bu konu üzerinde herhangi bir işbirliği girişiminde bulunuldu mu? Bulunulmadı ise neden bulunulmadı? Bulunuldu ise ne gibi sonuçlar alındı? (Dernekle bağım olmadığını bu arada ifade edeyim) Bunları öğrenmek isteriz.
Saygılar, sevgiler,
---------------------------------------------
Yine maddeler halinde devam edeyim:
1. Mehmet Bey, umarım dernekle buzlar erir. Bu arada Sedat'a da cevap vermiş olayım, bu soru merak üzerine sorduğum bir soru, ama akla şu geliyor (dernekle ilgim olmadığını tekrar ifade edeyim), birlik olmak için uğraşılarınız ortada, peki var olan bir derneğin çatısı altında toplanmanın ne gibi bir sakıncası vardı ki ayrı bir topluluk olarak Spearfishcafe oluştu? Eğer konu bazı noktalarda oluşan fikir ayrılığı ise, o zaman başka görüşlerde olan başka kişilerin de başka oluşumlara yönelmeleri kadar doğal bir şey olamaz, o zaman demek ki tüm topluluğu kapsayıcı bir birlik oluşturmak imkânsız. Yani sonuçta bölünmüşlük ama az, ama çok değişik seviyelerde sürecektir. Fikir ayrılıklarının temel sebebi çıkar çatışmalarıdır, ben yasaklama olmaması ve ileride de makul sayıda av bulabilmemiz için aşırı avcılığın teşvik edilmemesini savunuyorum, oysa kendi çıkarlarına aykırı gören başkaları aksini savunuyor ve teşvik ediyor. İleride bu kişiler yüzünden benim avlanma özgürlüğümün kısıtlanacağını görürken nasıl o insanlarla birlik olabilirim? Birçoğunuz bilmezsiniz, Orfoz ve lahozun zıpkınla avcılığını yasaklatan Ankara Sualtı Araştırmaları Derneğidir, yanılmıyorsam 2002 yılında. O zamanlar ne böyle bir forum vardı ne de böyle bir topluluk, ama AÇGÖZLÜ avcılar çoktu, bir dalışta vurulan onlarca kilo balık bu insanların gözüne battı ve bilimsel dayanaklarını da ortaya sürerek bu avcılığı yasaklattılar. Şimdi bu aşırı avcılığı yaparak yasaklatmaya neden olmuş AÇGÖZLÜ insanlarla ya da onların kafasıyla düşünen benzerleri ile birlik olmak düşüncesi kişisel olarak bana itici geliyor. Çünkü avcı demek vurabildiği her balığı vuran adam demek değildir, yukarıda anlattığım nedenlerle.
Bu noktada, çoğu arkadaşın sahip olduğu ETİK kavramını da eleştirmek istiyorum. Etik, gündüz, nefesle dalarak balık vurmaktan ibaret değildir, mutlaka avcılığın sınırları olmalıdır. Doğal hayat üzerinde etkisi olan HİÇBİR faaliyetin insanlar tarafından sınırsız yapılmasına izin verilemez, bu da etik anlayışının içinde olmalıdır. AMATÖR (PARA KAZANMAK AMACIYLA AVLANMAYAN) KİŞİNİN KENDİNE YETECEK KADAR BALIK AVLAMASI ETİKTİR, FAZLASI DEĞİLDİR. Sadece 1 kişi av yapıyormuş gibi düşünmeyin, hergün binlerce insan suya girerek zıpkınla balık avlarsa ne olur, hatta 5 kg sınırına da uysunlar? Kısa sürede balık kalmaz, bunu bilmek için bilim adamı olmaya gerek yoktur. Dolayısıyla sınırlar koyulmalıdır, önce kendi vicdanımızda olmak şartıyla. Bu soyut bir vicdani değer yargısı değil, İLERİDE DE AV YAPABİLMEMİZ İÇİN BİR ÖN ŞARTTIR. Bugünden tüketirseniz yarın bulamazsınız. Dolayısıyla artık değişsin bu "Etik avcılık, gündüz, nefes gücüyle avlanmaktan ibarettir." anlayışı. Büyük tekneler, paragatlar, troller vs. bunlar yanlış, doğrudur diyen yok, ama onlar çok yanlış yapıyor diye burada az yanlışı savunmanın da âlemi yok, doğruyu savunmak gerekir sadece. O doğru da doğal kayakların SINIRLI olması ve bu nedenle SINIRSIZ tüketimin imkânsız olduğudur.
"Bugun lahoz, orfoz, grida, börtlek bu balıklar zıpkıncının avlanmasıyla türü tehlikeye girecek balıklar değil bunu bizler nasıl biliyorsak bu yasakları koyan kişilerde bunu biliyor." diyorsunuz, ama maalesef bilginiz doğru değil. İngilizceniz varsa lütfen fishbase.org'da Orfoz'u açıp okuyun, İtalya'da Orfoz'un % 95'e varan oranda azaldığını orada anlatıyor, sebep olarak da büyük ölçüde zıpkınla avcılık gösteriliyor. Diğer türlerde henüz bir tehlike gözükmese de bu zıpkıncılığın etkisinin sıfır olduğu anlamına gelmez. Başka çalışmalarda da bazı balık türlerinin SADECE zıpkınla avlanmaya bağlı olarak % 20 civarında azalmış olduğu belirtiliyor. Bunlar rastgele yapılmış açıklamalar değil, bilimsel verilere dayanan bilgilerdir. Lütfen daha fazla araştırmaya çalışın, yanlış bilgilerle doğru hedeflere varılamaz. Eğer uzun vadede bizim avcılığımızı olumsuz etkileyecekse bu tür avların yasaklanmasından yana olmalıyız, serbest bırakılmasından değil.
2. Sedat, yukarıda yazdıklarımın da ışığında, görüntünün bu yasaklamalarda TEK sorumlu olmasa bile büyük ölçüde sorumlu olduğuna inanıyorum. Bu sadece fotoğraflarla da sınırlandırılmamalı, insanlar zıpkınlanmış balıkları deniz kenarında, balıkçı tezgâhlarında ve balık hâllerinde de görüyorlar, ama ilk elden müdahale edebileceğiniz şey buradaki fotoğraflardır, bu yüzden bunun üzerinde durdum. Sanılmasın ki o sirkülerleri hazırlayanların hiç biri bu fotoğrafları görmüyor, bu siteye girip bakmıyor. Artı büyük tekne sahibi balıkçıların bizim av şeklimizle pek bir bağlantısı olmadığı için zıpkıncılar aleyhinde baskı kurduklarını düşünmek pek gerçekçi olmaz. Ama sualtı turizminden para kazanan SCUBA'cıların önemli bir etkisi olduğu bir gerçek. SCUBA çevreleri ile ilgili başka bir örneği de yukarıda vermiştim. Bunlarda gerçekçi olmayan bir taraf olduğunu sanmıyorum.
Sirküler hazırlanırken zıpkıncıyı temsil eden kişilerin grupta yer almadığı bilgisi doğru değil, eskiden öyle idi ama 37/2 görüşülürken Jak Boeno, Fırat Yağcı, Murat Gül (bunlar dernekten) ve Zeynel Sezgün orada idi, Ersin Kalfa da olabilir emin değilim. Oradaki atlanmaması gereken bir kişi de ülkemizin üstat deniz biyoloğu Prof. Dr. Levent Artüz'dür, kendisiyle tanışma fırsatı bulmuştum, zıpkınla balık avlıyor ve bilimsel olmayan saçma sapan bilgilere her ortamda şiddetle karşı çıkar. Bunlara teşekkür etmeliyiz ki Eşkina avı yasak olmaktan çıktı, tek balıkta 5 kg sınırı değiştirildi, sualtı avcısınınn ve sualtı tüfeğinin sirkülerde bir tanıma kavuşması sağlandı, fener kullanımı ile ilgili ve sualtı avcısına kg sınırı olmaksızın 7 adet balık sınırlaması verilmesi ile ilgili yaptıkları baskılar ise sonuç vermedi.
3. Oğuz Bey, yukarıda yazdıklarımla bu konudaki görüşlerimi daha net olarak sergilemiş oldum, mesele eli kirli insanları değil, bu düşünceyi kafalardan temizlemektir. O kişiyi aramızdan atmışız ama grupta hâlâ birçok kişi fırsat bulduğunda yanlışı yapmayı umursamıyor hatta gizli ya da açık bunu istiyorsa ve istediğini belirtiyorsa çabaların pek fazla işe yaramadığı söylenebilir. O zaman eli tesadüfen temiz olan kişi ilk fırsat bulduğunda elini kirletecektir. Önemli olan bu motivasyonu ortadan kaldırmaktır. Bunun en önemli yolu da çoğumuzun ne yazık ki çok çok eksik olduğu DOĞA VE ÇEVRE konusunda eğitilmekten ve araştırmadan geçiyor. Bunun için hepimiz çaba göstermeliyiz ve YANLIŞ olanı teşvik etmekten vazgeçmeliyiz. Bunu yapmaya da, başkalarının daha büyük kabahatlerini bahane edinmeye çalışmadan, önce kendi etki alanımızdan başlamalıyız. Yasal yanlışlıktan kastınız zıpkın avcılığında gece ve tüple avcılık hariç her şeyin serbest bırakılması ise, bununla ilgili görüşlerimi yukarıda belirttim.
Toplantıya gelebilmeyi ümit ediyorum.
Saygılar, sevgiler,
--------------------------------------------------------------------------------
Selçuk Dilşen - 1968
Zıpkınla Balık Avı İstanbul Şampiyonu
F.R.E.E. Advanced Freediver
Frene basmayı bilmeyen araba kullanmasın, egosuna hakim olamayan eline tüfek almasın!
TEKRARLIYORUM, BAŞKA BİR FORUMDAN TAMAMEN ALINTIDIR.
MAKSAT BİLGİ PAYLAŞIMI...