| Cevap: Maskeler ve Buğu Problemi sevgılı arkadaslar.. sorununuzu dıkkatlıce okudum.. ben eskı bır balıkadamım.. yaklasık 35 senedır dalıyorum .. bızım ılk basladıgımızda da aynı sorunlar vardı sualtı maskelerınde.. o zamanlardan bu zamanlara kadar uygulanan en ıyı usul tukruk yontemı ıdı .. ve hala da gecerlı.. ancak sılıkon maskeler ılk cıktıgında merak bu ya aldık denedık .. hemen hemen kullanmadıgım maske kalmadı desem yerıdır.. ancak bugu problemını gıdermenın yolunu bulamadık.. taa kı bıze sılıkon kalıpcı bır arkadasın anlatımına kadar.. sımdı sılıkon maskelerı kalıplarda yapıyorlar.. bu maskelerı kalıba sıcak halde dokerken kalıbın ıc yuzeylerıne yapısma engellemek ıcın sılıkon bazlı bır yag suruyorlar.. bu yag maskenın kendısı de sılıkondan oldugu ıcın maskenın etlı kısımlarına ıslıyor.. ve bundan dolayı da ortadan kaldırılmadan bugu problemını cozmek mumkun degıl .. tek bır caresını bulduk .. bır olcu sırkeyı 3 olcu suyun ıcıne koyup ( maskeyı ortecek kadar su olmalı ) bırakabıldıgınız kadr bırakın ıcınde ... sonra cıkartıp temız suyle durulayın .. bu bugu yapyıkcea uygulanacak bır ıslem .. ta kı bırkac kez sonunda sılıkon bazlı yag ortadan kalkıyor ve bugu sorunu cok uzun surelı olarak cozulmus oluyor.. ancak yıne de her dalıs oncesınde maskeyı denız suyu ıle ıslatıp tukuruklemek ıhmal edılmemelı .. maske sılıkonunun sırkeden zarar gormesı olası degıldır..deterjan veya dıs macunu gıbı zarar vermez..
umarım bu sorunu yasayan tum arkadaslara cozum olacaktır..
__________________ dalış eğitmeni
Ali Galip 1955 0 rh + |