| Yanlış Uygulamalara Engel Olmak İçin Lütfen Okuyun Arkadaşlar çoğunuz benim ve arkadaşım Onur Sarçının başına gelen olayı hatırlamayabilirsiniz.
Yazdıklarımı sıkılmadan sonuna kadar okumanızı rica ediyorum
Eski foçada onurla beraber 30 ağustos 2007 tarihinde sahil güvenliğe gelen ihbar sonucu fener adası 20 mt batısında yakalandık ve 591 ytl para cezasıyla tüm ekipmanlarımıza el koyuldu. akabinde cezayı ödeyerek itiraz davası açtık ve o tarihten bu tarihe kadar mahkeme yasalar hakkında bilgilenmek amaçlı tarım köyişlerine yazı gönderip durmakta ( bu arada eski foça tarım köy işleri ilçe müdürlüğü mahkemenin yapıldığı katın hemen alt katında ) sizinde tahmin ettiğiniz gibi bize kesilen ceza 37/1 sirkülerindendi bizde tüm belgelerimizi ve yanımızda taşıdığımız 37/2 sirkülerini göstermemize, 37/2 sirkülerinde bu bölgede herhangi bir yasak kararı olmadığını ve avladığımız balıkların ve avlanma yöntemimizinde 37/2 sirkülerine uygun olduğunu belirtmemize rağmen kolluk kuvvetleri diye adlandırdığımız balık cinslerinden bihaber yasa takipçilerini ikna edemedik biz nekadar bu 37/1 sirküleri bizi ilgilendirmez desekte biz bu cezayı daha önce çok kestik ben keserim siz itiraz edin cevabını aldık. Ben o tarihten bu güne sahil güvenlik komutanlığına defalarca bilgi edinme başvurusu yaptım ve her seferinde verdikleri cevaplar birbirleri ile çelişkiliydi bir cevapta şu şekildeydi
"a. Amatör Su Ürünleri avcılığı yapan kişiler “Denizlerde ve İç Sularda Amatör (Sportif) Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 2006-2008 Av Dönemine Ait 37/2 Numaralı Sirküler” ile belirlenen yasak, sınırlama ve yükümlülüklere uymak zorundadır.
b. Bunun yanı sıra dalış yapılan sahaları kısıtlayan; Deniz Askeri Yasak Sahalar, Deniz Özel Güvenlik Bölgeleri ile kültür ve tabiat varlıklarının bulunduğu alanları belirten Bakanlar Kurulu Kararı bulunmaktadır.
c. Sualtında korunması gerekli kültür ve tabiat varlıklarının bulunduğu bölgeler, Kültür Bakanlığınca tespit edilerek 2001/2952 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 24 Eylül 2001 ve 24533 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
ç. Tarafınızca yapılan dalış faaliyeti amatör avcılık amaçlı olmakla birlikte, yukarıda belirtilen Bakanlar Kurulu Kararına aykırılık teşkil ettiği değerlendirilerek hakkınızda işlem yapılmıştır.
d. Anılan Bakanlar Kurulu Kararına ilişkin hükümler Denizlerde ve İç Sularda Amatör (Sportif) Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 2006-2008 Av Dönemine Ait 37/2 Numaralı Sirkülerde yer almamaktadır. Bu nedenle Denizlerde ve İç Sularda Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 2006-2008 Av Dönemine Ait 37/1 Numaralı Sirkülerin yapılan işleme mehaz olarak gösterildiği değerlendirilmektedir."
bir diğerinde ise
. Bilgi edinme talebinizde her ne kadar “amatör sualtı avcısı olduğunuz ve Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 1/1 Numaralı Tebliğe değil, Amatör (Sportif) Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 1/2 Numaralı Tebliğe tabi olduğunuz” belirtilse de; Amatör (Sportif) Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 1/2 Numaralı Tebliğde “amatör sualtı avcısı”; “Gün doğumundan gün batımına kadarki sürede tebliğce ve güvenlik nedeniyle yasaklanmamış karasularımızda, kendi nefesi dışında ek bir hava kaynağı kullanmadan dalarak su altı tüfeği ve yardımcı ekipmanla su ürünleri avcılığı yapan kişi” olarak tanımlanmıştır. Bu tanımdan yola çıkarak; dalışa yasak sahada tebliğ hükmünü ihlal ettiğiniz anlaşılmaktadır. Ayrıca karşılaşılan her somut olayda olayın özelliğine göre; yapılan avcılığın amatör veya ticari avcılık olarak kabul edilmesi uygulayıcı birimlerin takdirindedir. Örneğin kullanılan malzemenin özellikleri, avlanılan balık miktarı vs. gibi kriterler yapılan avcılığın amatör mü yoksa ticari amaçlı mı olduğu konusunda fikir vermektedir. Bu nedenle idare tarafından her somut olay kendi içerisinde değerlendirilmektedir.
gibi bir cevap geldi
şimdi bir tebliğde bulamadığı bir yasak kararını başka bir tebliğ mehaz alınarak uygulamak nekadar yasal bilemiyorum.
ayrıca "Ayrıca karşılaşılan her somut olayda olayın özelliğine göre; yapılan avcılığın amatör veya ticari avcılık olarak kabul edilmesi uygulayıcı birimlerin takdirindedir." ifadesi ile ben heryönden amatör olarak avlandığımı kanıtlasamda bunun kararı yine kolluk kuvvetlerinin takdirinde
geçen hafta üç arkadaşım daha eski foça yeni foça arasında aslan burnu civarında yakalanmışlar ve üçüde bota alınarak kıyıya çıkarılmışlar ve kelepçelenme tehtidi ile zorluk çıkarmadan aletlerini teslim etmeleri istenmiş ayrıca gözlerini korkutmak amaçlı olarak ellerinde bulunan silahlarıda kurmuşlar. Bu uygulamanın nekadar yanlış olduğu açık.
yani avlandığımız bölge şuanki yasalara göre gerçekten yasakmı değilmi tartışılır ancak önemli olan bizim niyetimiz gerçekten tabiat ve kültür varlıklarına zarar vermek olmadığını kanıtlamak
Ben işi gücü bırakıp hergün sahil güvenlik komutanlığına, tarım köy işlerine ve koruma kontrol müdürlüğüne yazı yazmaktan yoruldum işin sonunda her kurum
2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu
Madde: 35
“Su altında korunması gerekli kültür ve tabiat varlıklarının bulunduğu bölgeler, ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılarak Kültür ve Turizm Bakanlığınca tespit edilir ve Bakanlar Kurulu kararı ile yayımlanır. Bu bölgelerde, sportif amaçlı dalış yapmak yasaktır, ikinci fıkra hükümlerine göre izin almak şartıyla araştırma ve kazı yapılabilir.
yasak kararındaki bu bölgelerde sportif amaçlı dalış yapmak yasaktır ibaresini karşıma koymakta bu kanundaki sportif amaçlı dalış yapmaktır kavramı bizi
SUALTI SPORLARI, CANKURTARMA, SUKAYAĞI VE PALETLİ YÜZME FEDERASYONU ALETLİ DALIŞ YÖNETMELİĞİ İKİNCİ BÖLÜM : Esas Hükümler
Dalış Çeşitleri
Madde 5 - Sportif dalışlar iki çeşittir:
a) ABC Dalış: Hiçbir harici hava kaynağı olmadan sadece nefes gücü ile palet, maske ve şnorkel kullanılarak yapılan dalıştır. İlave hava kaynağı dışında kullanılan diğer malzeme dalışın aletsiz olma özelliğini değiştirmez.
b) Aletli Dalış: Sualtında bulunduğu derinliğin ortam basıncına uygun basınçta hava veya değişik karışımlı gazlarla soluma imkanı veren donanımla yapılan dalıştır
maddesine yönlendirmekte.
Şimdi bizim yaptığımız ABC dalışmıdır yoksa 1/2 sirkülerinde tanımlanan amatör sualtı avcılığımıdır.
Eğer ABC dalış ise
yasak olarak belirlenen bu bölgelerde plajlarda yüzlerce vatandaş ABC dalış yaparak vakit geçirmektedir ve bu durum 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu Madde: 35'e ters düşmektedir.
Eğer ABC dalış değilde Amatör su altı avcılığı ise
neden 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu Madde: 35 mehaz gösterilerek 1/1 tebliği' inden ceza kesilmekte
Bu soruların cevaplarını ben hiçbir kurumdan alamadım eminim ki bu soruyu uygun şekle sokarak ilgili kurumlara ( sahil güvenlik komutanlığına, tarım köy işlerine, koruma kontrol genel müdürlüğüne) nekadar çok sorarsak bu kanunun eksikliklerini tamamlamaya yönelik çalışma yapmaları muhtemeldir.
forumumuzda bu kurumlara nasıl bilgi edinme başvurusunda bulunacağımız ve nasıl takip edeceğimizi bulabilirsiniz. bulamayan arkadaşlar hukuk danışmanı arkadaşlarımızdan bilgi alabilirler.
unutmayın uzun sürede sahip olduğunuz ekipmanlarınız elinizden alınabilir ve oldukça yüksek bir mebla olan güncel 633 YTL para cezası bu yasaların denetlemesinde hata yapan kolluk kuvvetlerince tarafınıza kesilebilir. hadi bırakın bizlere kesilen cezaları el koyulan malzemelerimizi m.colpan abimizin dediği gibi "şu; yurdumuzun bitmez jeopolitik belası yuzunden kıyılarımız ya askeri saha ya da ozel guvenlik bolgesi..geriye kalan verimli kıyılar da eski uygarlıklardan dolayı oren yeri...bize ne kaldı?
kimse sizde zipkinla balık avlamayın diyemez...cunki bireysel hakkımız yadsınamaz..tek bir kişi dahi olsa devlet kulak vermek zorunda arkadaslar..yeterki bilinçli hakkımızı arayalım.
benim onerim gelin fedarasyona tanımı duzeltmesi için yazalım..kultur bakanlığına oren yerinde ABC ile nasıl zarar verilebilir soralım.
tarım bakanlığına oltacılara serbest olan balıkların nasıl zipkincilara yasak olduğunu kimin buna karar verdiğini vs
işte forumların ve derneklerin gorevi bu işe on ayak olmak değilmi"
Bu soruları sadece kamu kurumlarına değil hakkımızı aramakla görevli derneklerimize ve forumlarımızada yazmak gereklidir. yoksa yarın çocuklarımıza amatör zıpkın avcılığını sadece elimizdeki eski cd lerde gösterebileceğiz.
Özellikle hukukçu arkadaşlarımız önderliğinde bir başlık oluşturmalıyız ve bu başlık altında kamu kurumlarına ve federasyonlarımıza hukukçu arkadaşlarımızın kontrolü altında yazı yazıp defalarca göndermemiz gerekmektedir. mesela bu işlerde tecrübeli Sn. Güven ÖZBAKIR ve Sn. Mustafa PEKER arkadaşlarımız bize önayak olabilir. Her kurumun ve her federasyonun ve her yetkilinin internet üzerinden ulaşılabilen yasal adresleri mevcut gelin bunları bir başlık altında toplayalım ve bunlara gönderebileceğimiz örnek soruları hazırlayalım. sahil güvenlik komutanlığı internet sitesinde kaçak avcılık yapan 2007 yılında 1017kişi kesilen ceza miktarı 1339.555 YTL olarak yayınlamaktadır kimbilir bunların yüzde kaçını bizim gibi bu durumdan mağdur kalanlar teşkil etmektedir. Ve kim bilir bu sayı 2008 yılında nekadar olacaktır.
forumda gün geçtikçe bu tür yasaklardan doğan ve mağdur olduğumuzu düşündüğümüz yeni başlıklar açılmakta ve yasak kelimesini gittikçe yaptığımız bu faaliyetle özdeşleştirmekteyiz. çoğumuz dalarken kafasını dakikada 5 kez sudan dışarı çıkarmaktan keyifle avlanamamakta.
Gerçektende yaptığımız bu maksimum 2 dakikalık kısa dalışlar hiçbir kültür ve tabiat varlığına zarar veremeyiz. Aksini itiraz eden bunu yapabildiğini düşünmemize sebep olacaktır.
Neyse ben konuyu çok uzattım umarım hepiniz sıkılmadan yazının bu kısmına kadar okuyabilmişsinizdir. Hepimizin çabasını görmek yaptığımızın gerçekten yasak olmadığını kendimize kanıtlamamıza yeterli olacaktır çünkü son zamanlarda mahkemelerde yaşadıklarım kendimi gerçekten kaçak avcı olarak hissetmeme sebep oldu.
__________________ 30.08.2007 tarihinden beri dalamıyorum
VE ŞİMDİDE TEKNEMİN MOTORU ÇALINDI (19.05.08)
Murat YÜCEBAŞ
1981 |