| ZIPKINCI
| Cevap: Usülsüz avcılık iddiasında kolluk kuvvetlerinin yapabilecekleri ve haklarınız Arkadaşlar,
Gelelim, gerek gelen özel mesajlardan, gerek gelen Sevgili Çağlayan'ın mesajı sebebi ile yapılanın yanlış olduğu ileri sürülen konuya..!
Konu: “1380 sayılı Su Ürünleri Kanununun 23/B yönetmeliğinin 1/1 numaralı Tebliği 21. Madde ç) bendine aykırılık ''
buna göre; ç) Limanlarda, balıkçı barınak, barınma ve çekek yerlerinde su ürünleri avcılığı yasaktır.
Gelelim bunun detayına.
1) Burası ikinci kez dalışa gittiğim ve daha önceden mahal hakkında fazlaca bilgi sahibi olmadığım bir yer olan Mordoğandı. O gün yanımda bir arkadaşla beraber İzmirden yola çıktığımızda, Çeşme mi? mordoğan mı? diye konuşurken, Cüneyt ağabey'i aradım. O da Ben Mordoğandayım gelirseniz görüşürüz deyince, direksiyonu kırdık Mordoğan'a. Kırmaz olaydık. Önce sağolsun Cüneyt ağabey bizi karşıladı. Kendisi o aralar Tuncer'in botta üşüttüğü için Yüz felci geçirmiş, tedavinin son günleri imiş. Neyse biz giyinirken sohbet etme imkanımız oldu. Dalışa Yeni Liman dış konturundan başlandı ve eski liman denilen yerin bir miktar ötesine kadar devam edildi. Dönüşte, artık dalışın sonuna gelinirken, eski liman ağzından Aras otel önüne doğru bir geçiş yaptım. Kıyıya yanaştığımda, merayı bilenler anlayacaktır. mendirek olmayan limanın sağ ağzı civarında bir grup Levrek ile rastlaştım. Bulunduğum kısımda mendirek olmaması ve eski liman diye bahsedilen bu yerde içinde plajlar ve iskeleler de bulunmasına bağlı olarak yaklaşık 20mt kadar içeri girdim. Hemen akabinde Liman'ın karşı ağzında(ki burası Balıkçı barınağı görüntüsünde) Sahil Güvenliğin karakolu varmış. Beni görmüşler ve hemen almaya geldiler.
Bu esnada bende illegal olan hiç bir durum yoktu. Öncesinde avlamış olduğum 1 levrek ve 1 eşkina vardı. Herşey Legal yani.
2) Doğrusu bu ya genel olarak Liman ve Barınak içlerine o güne kadar girmekten çekinirdim. Ancak burasının yapısını önceden bilmediğimden, bana görüntü olarak alışageldiğimiz Liman görüntüsünden farklı geldiği için ve sadece bir tarafında mendirek olması(Diğer taraf yeterince sığ, sadece karada bir fener varmış, sonradan fark ediyorum) ve içerde plajların bulunması sebebi ile sanki burasının farklı olduğunu düşünüp içeriye o gördüğüm Levreklerin ardından girmiş bulundum.
3) Gelen Sahil Güvenliğe, burasının yasak olduğunu bilmediğimi, eğer yasak ise buradan çık denildiğinde çıkacağımı söylesem de, maalesef hiç de iyi niyetli davranmadılar. Yapılan büyük bir suç olmadığını(esasen küçük bile değil) bu işi uzatmamalarını ve işi tatlıya bağlamaları tavsiyesinde bulundum. Sen Suç işledin, dediler. Ve bilirsiniz ya, kanunları bilmemek suçu affettirmez , klasik lafı da arkadan geldi.
4) Bana Malzemelere el koyacaklarını ve 633YTL idari para cezası keseceklerini söylediler. Zıpkın dışında bir gerecime el koyarlarsa kendilerinden şahsi olarak davacı olacağımı belirttim. Çünkü o ana kadar ben sadece Zıpkın'ın 'İSTİHSAL VASITASI' olduğunu düşünüyordum.
Sudan alıdığım yer için GPS kaydı alın, yarın öbürgün bir dava olursa o veriye göre yasak bir yerde olup olmadığım belli olsun dememe rağmen, bunu yerine getirmediler.
5) Onları prensipte iyi niyetli görmediğim için, hiç bir evrakı imzalamadım. Malzemelere el koydular. Bana tutanak verdiler. Burada yukarıda yazılan suçu işlediğim sebebiyle işlem yapıp ilgili evrağa bunu yazdılar.
O an fark ettim ki, kesilen ceza Ticari amaçlı Su ürünleri istihsali maddesinden.
Oysa ben Amatör bir avcıyım(?) Ticari balıkçılık ile de alakam yok. Fark ettim ki esasında biz Amatör avcıya esasında Tarım Bakanlığının Su Ürünleri Kanunu, Yönetmeliği, Sirküleri ve Tebliğleri bakımından böyle bir yasak yok.
Bunu sonradan ilgili bakanlığa bir bilgi edinme sorusu ile sordum ve onlar da beni doğruladılar. Bakınız: 
Sonradan burasının Liman vasfında bir yer olup olmadığını araştırdım. Gayrıresmi yoldan aldığım bilgiye göre, gerek bu eski liman gerekse Yeni Liman diye adı geçen yerlerin Liman vasfının olmadığını, dolayısıyla bir Liman Başkanlığı ve talimatı olmadığını, bu bakımdan da ayrı bir yasak olmadığını gördüm.
Ama hala Balıkçı barınağı sebebiyle bir iddia ortaya atılabilirdi. Oysa benim bulunduğum yer barınağa en az 300mt uzakta idi.
Bakınız: 
Burası resimden de görüleceği üzere klasik liman formatından biraz farklı. Ama kime sorsan Eski Liman diyor. Adı bir kere öyle konulmuş.
6) Konu ile ilgili SG'de daha üst mercilere müracaatlar yaptım ve yapılanın haksız olduğunu, kanuni dayanak olmadığını belirtmeme rağmen maalesef bu konuda kimse yardımcı olmadı. Git kanuni hakkını ara dediler. Bende bir vatandaş olarak, madem ki böyle, ben iş mahkemeye düşmeden yapılması gerekenleri yaptım, ancak kabul görmüyorsa, tabii ki bu işi yargıya taşıyacağım dedim. Bu olaylar olurken hiç kimseden özel bir torpil istemediğimi yakın çevrem gayet iyi bilir. Çünkü burada kanunen bir yanlışlık yokken, kişisel yanlış yorumlar sebebiyle bu iş yapıldı. Olsaydı 1/2 tebliğ' göre bir madde bulurlar ve ondan ceza keserlerdi..! Bunu ne o an, ne de sonra bulamadılar.
Bu işte ilgili kurumun maalesef üstlerine kadar tüm yetkililerini iyi niyetli bulamadığımı belirtim çünkü, yapılan iş kanunsuzdur dememe aldırmadılar. Taa ki bir hafta sonra bana cebimden telefon açıp başkaca suçlar da atfettiklerini söylediler. Bunun esas sebebi davam da olan haklılığım ve kendilerinin yaptığım ikazlar sonrasında yapılan hatayı geç de olsa fark etmeleridir. Bu ilgili kişilere karşı kanuni haklarımı da kullanacağım. Bunların neler olduğunu merak edenlere de söyleyeyim. Önce Tek başına dalış yaptığım, bunun ise yasak olduğu söylendi. Kendilerine bunun SCUBA'da geçerli olduğunu söyledim. Başkaca Kültür Bakanlığı yasağı var dediler, maalesef bu da yok...
Ben 43 yaşında okumuş, eğitimli biri olarak bu muameleye maruz kalıyorsam, bizim gariban vatandaş hakkını nasıl arayacak, doğrusu bunu düşünüp şaşırdım. Bir yerde onur mücadelesi oldu. Ve sonucunu yüce Türk Adaletinden bekleyeceğiz.
Konu şu an için yargı aşamasında..! Bundan sonra pek yorum yapmak doğru olmayacaktır. Ben bu açıklamaları ilk anlattıklarımdan sonra kafalarda soru işaretleri oluştuğu için bir yerde anlatmak zorunda kaldım. Bu işi mahkeme sonuçlanınca yapmayı düşünüyordum. Ancak mahkeme açısından sorun olmayacak bu bilgilendirmeyi yapmak kaçınılmaz oldu.
İşin perde arkasında daha bir sürü hatalı davranış ile karşılaştım. Ama işi daha da fazla detaylandırmaya gerek yok. Şimdilik burada kalsın.
Konu ne de olsa YAŞAR NE YAŞAR NE YAŞAMAZ davasına benziyor, ve bizim ülkemizde bunlara rastlanıyor.
Sadece şunu belirtmek istiyorum. Bizlerin kurumlar ile bir derdimiz takdir edersiniz ki olamaz. Ancak o kurumları temsilen iş yapan kişiler de keyfi davranmayacaklar. Kanunen yaptığım bir hata varsa, başım gözüm üstüne. Ancak bir hata yapılıyorsa, bunun hallolacağı yer tabii ki Türk Adaletidir.
İlk mesajımda da yazdığım gibi biz amatör zıpkıncıya bir ceza verilecekse, bu sadece 188YTL olarak kalmalıdır. Hem malzemeye el koymak, hem de 633YTL ceza kesmek adil olmamasının dışında, orantısız güç kullanımıdır. Bunun ederi yaklaşık 2.000YTL dir. En iyi balık restoranında kişi başı elli liradan 40 kişiye ziyafet verirsiniz.
Belde ki iki balığı düşününce, ilginç geliyor.
Sanıyorum bu vesile ile Özel Liman Statüsü, başkanlığı ve talimatı bulunmayan yerlerde aksine bir düzenleme yoksa, artık Liman içleri de biz Amatöre serbest olacak.(Ticarilere değil..!) Tabii ki Kanun, Yönetmelik, sirküler ve 1/2 Tebliğ'e uymak zorunluluğu ile. Davanın sonucunu gene nasip olursa buradan duyuracağım. Bence artık fazla yorum yapmadan sonucu beklemek gerekecek.
Sevenlerimize ve sevmeyenlerimize önemle duyurulur.
Not: Çağlayan Doktoruma bir şey söyleyeyim. Eğer bilgi edinme başvurusu yapıyorsanız, bunun için azami cevap süresi 15 gündür. Ancak başkaca bir kurumunda dahil olması sözkonusuysa, o zaman azami 30 gün olabiliyor yanıt süresi.
Saygı ve Sevgilerimle
__________________ Güven Özbakir 1965
Ne mutlu dalabiliyorum diyene..!
Konu Zıpırkıncı tarafından (12-04-2008 Saat 12:15 ) değiştirilmiştir.
|