Alıntı:
| muratyucebas´isimli üyeden Alıntı
abi negüzel demişsin " Dalışa Yasak Bölge koordinatlarının, 38/2(sonraki sirkülerde) yazılması gerekliliği ortaya çıkıyor. Mademki 37/2 bizim el kitabımız orada da belirtilmesi çok faydalı olur. "
ama burada fikrimiz sanırım biraz ters düşüyor. Benim demek istediğim yönetmelikteki
"Koordinatları Kültür Bakanlığınca tespit ve Resmi Gazete’de ilan edilen bölgelerde, sünger hariç, dalış yapılarak su ürünleri avcılığı yasaktır."
ifadesindeki dalış kavramının belirlenmesi gerektiğidir.
ama güzel abim sen bizim el kitabımıza bu dalışa yasak bölgelerin koordinatlarını koyalım diyorsun. Eğer nefesli dalışla avlanan ve tüp veya yedek hava kaynağı ile dalış yapanı ayıracaksa bu uygulama bizim lehimize .
Yok zıpkıncılar içinde şuanki dalışa yasak sahaları 38/2 de belirtirlerse şöyle bir durum ortaya çıkıcak !
oltasını alıp yüzerek ve gözünde gözlükle balık avlayan birine veya şnorkel gözlükle gezerken eliyle bir balığı yakalayanada bu bölgede dalarak balıkçılık yaptın diyerek bu cezayı kesecekler.
ben derim ki bu sebepten yönetmelikteki sünger hariç dalış yaparak avlanmak ibaresini değiştirmek ve aletli - nefesli dalışı birbirinden ayırmak için bir tanımlama yapılmasını isteyen bir yazı göndermemiz daha doğru olur.
fikirlerine ve bilgine saygım sonsuz ama sende foçada yaşayanları bi düşün güven abi mesela ben 20 yıldır foçadayım 6-7 senedir zıpkınla balık avlıyordum ve yeni teknemi almışken bu saçma kanun yüzünden en büyük zevkimden oldum. Artık foçaya gidesim bile gelmiyor demişsin ya "ne mutlu dalabiliyorum diyene"
ben dalamıyorum artık ne malzemem kaldı ne şevkim...  |
Sevgili Kardeşim,
Öncelikle şunu söyleyeyim ki, ben sadece işin hukuksal yanını yazdım. Haklılık payı vardır, yoktur. Mantıklıdır mantıksızdır konusu tamamen farklı. Ve senin hata yapsan bile, o gün sahil güvenlik komutanı olarak bölgeye gelen birisi olsam, avladığın ava bakar, yasak çiğneyerek verdiğin tahribata göre hakkında işlem yaparım. Sadece bu durumun
zapta geçirilmesini sağlayıp balıklarını alır ve üç beş lira sembolik ceza verirdim. Nasılsa yasak yerde dalmak sicil kaydına geçeceğinden sen zaten bir daha bu duruma düşmemek için benim arabamdaki dosya benzeri dalışa yasak bölgelerin çıktılarını ve Kanun Yönetmelik ve sirküleri taşırsın. Yoksa canının yndığının şevkinin kaçtığının farkındayım ve üzüntünü paylaşıyorum. Burada bunları detaylı yazıyorum ki, bu durumlardan arkadaşlar ders alsın ve başına gelmesin diye. Ben gene de senin bir şekilde bu durumu hafif hasarla atlatmanı diliyorum.
Ayrıca olta ile dalarak avlanan görmedim ama, konu dikkatli okursan, dalış yaparak av yasak diyor. 37/2 sonuç olarak SU ÜRÜNLERİ İSTİHSALİNİ düzenleyen bir sirküler olduğu için burada nefesle dalıp av yapanlar kast ediliyor. Buna elinde şişle av yapan da, Dalıp ahtapotu eliyle yakalayan da, hatta dalıp olta sallayan da giriyor. Dikkat edilmesi gereken nokta DALMAMAK. İster nesfes ister scuba(Bu başka yerlerde anlatılıyor)
Alıntı:
ama burada fikrimiz sanırım biraz ters düşüyor. Benim demek istediğim yönetmelikteki
"Koordinatları Kültür Bakanlığınca tespit ve Resmi Gazete’de ilan edilen bölgelerde, sünger hariç, dalış yapılarak su ürünleri avcılığı yasaktır."
ifadesindeki dalış kavramının belirlenmesi gerektiğidir
|
demişsin. Burada bir ayrım olamaz. Çünkü zaten tüple dalış yaparak av yapamazsın. Buradaki kast nefesle dalarak zıpkınla yapılan ava geliyor. Ve Scubacıların kanunu başka, bu bizler için yani zıpkınla ve nefesle yapılan av için. Doğrudur yanlıştır ama böyle.
Karışıklık, Kanun Yönetmelik ve sirküleri Tarım Bakanlığı düzenlerken, SİT/TARİH/KÜLTÜR/BATIK sebebi ile dalışa yasak bölgeleri Kültür bakanlığı belirliyor. Esasında bir de Milli Savunma bakanlığının askeri alanlar için yer belirtmesi gerekiyor ama, bunu hiç karıştırma..! Sonuç olarak yasaların vatandaş tarafından kolay anlaşılabilmesi için bunların derlenip bir yerde toparlanma zorunluluğu olmalı.
Ayrıca kanun hazırlarken hep iyi ihtimaller değil, bütün aksilikler düşünülerek(Tarihi eser kaçakçılığı, illegal av gibi unsurlar düşünülerek) bu yasaklamalar yapılıyor. Tabii bazan kişilerin imtiyazına bağlı, keyfi istekleri de bu yasaların içine giriyor. Ve bildiğim kadarı ile Foça'daki durum biraz da böyle. Bildiğim kadarı ile Foçada fokların mevcudiyeti ve çok zıpkıncı olması sebebi ile bugün Gümrük Bakanı olan Kürşat Tüzmen'in bu alanların keyfi olarak yasaklanmasında önemli rolü olduğu söylenir.
Her ne olursa olsun bu işi en ufak zararlar ile atlatmanı dilerim. Senin başına gelen birçok yeni başlayanın başına gelebilecek türden olaylardandır. Ben bu yüzden bölgede Amatör Zıpkıncılar bir dernek kursun ve bir araya gelsin diyorum. Bu konu ile ilgili bir başlık da açtım. Yaklaşık 158 defa sayfaya bakıldı diyor. Hadi diyelim bazıları iki defa baktığı için sayfaya 80 kişi baktı. 24 kişi ankete yanıt vermiş. 16 kişi aynı fikirde. Diğerleri gerek görmüyor. bir de ne hikmetse genç arkadaşlarım daha bir ilgi göstermişler. Sağolsunlar
http://www.zipkinci.com/forum/viewto...924&highlight=
Bizlerin AMATÖR ZIPKINCILAR olarak (özellikle büyük harfle yazdığımı lütfen kaçırmayın, ben profesyoneller ile ilgili değilim) hakkını hukukunu savunmak için yurt sathında 4-5 dernek 10-15 kulüp, vakıf olup kendi federasyonumuzu kurup yasa yapana görüş vermemiz, haksızlıklar ile mücadele etmemiz gerekiyor. Tabii diğer taraftan bilinçlenirken. Yoksa senin durumunda olduğu gibi şamar oğlanı oynuyoruz. Bu çok üzücü...!