| ben bu yaz stajımı ......................................... orkinos çiftliğinde yapmıştım
adamlar 1 günde ortalama olarak balıklara 65-70 ton yem atıyorlardı. bu ayda 2100 ton, bir hasat süresi boyuncada en az 12600 ton yem anlamına geliyor.ve balıklar bu yemin hepsini yemiyordu bir kısmı kafeslerin dibine çöküp belirli bir derecede olsada kirliliğe neden oluyordu.
orada kaldığım evin sahibesi bana denize kirlilik yüzünden (balk yağları su yüzeyinde yolculuk yaparak gazipaşa sahillerine kadar geliyordu) girilemedğini ve girenlerinde üzerlerinde bir yağ tabakasıyla çıktığını söylüyordu.
şimdi ben bunları niye yazdım. bazı gerçekleri sizlerle paylaşmak istedim. ben kendim su ürünleri okumama rağmen (kendimde bu tarz yerlerde çalışacağım ama ....)böyle bir uygulamaya karşıyım. adamlar önlemlerini alsalar böyle birşey asla olmayacak....
.............yanii anlatmak istediğim orkinos çiftlikleri zararlı değildir. aksine aquatik ortama yararlıdır atılan yemlerden arta kalanlar ortamın besin değerini yükseltir. (tabii bir dereceye kadar yükselmesi gerekir, sonrası zarar) bunun gibi bir sürü örnek verebiliriz.
bunun yanı sıra akdeniz'de ki orkinos stoğunada zarar verdikleri aşikar. haberde de yazdığı üzere bunları üreme mevsiminde yakalıyorlar. çünkü; o zaman yumurtaları nedeniyle yavaşlamaktadaır. zaten stres altında olan balıklar kafese alınınca iyicene strese giriyorlar, böylece erken yumurtlama diyebileceğimiz (sanırım diyebeliriz) bir durum ortaya çıkıyor ve ne yazıkki ortam şartları iyi olmadığı için yavrular daha doğrusu yumurtalar telef olmaktadır. böylece orkinos stoğu gün geçtikçe erimektedir. ab'nin de (her ne kadar sonuna kadar karşı olsamda) balıkçılıkla ilgili projeleri var. bunları desteklememk elden değil.
__________________ İBRAHİM GÖKTUĞ GÖKTAŞ ANTALYA-İSTANBUL 18/07/1987
MARMARA ÜNİVERSİTESİ SU ÜRÜNLERİ PROGRAMI (Artık Mezunum  )
EGE ÜNİVERSİTESİ SU ÜRÜNLER FAKÜLTESİ |