| askeri yasak bölgeler : Birinci derece deniz askerî yasak bölgeleri;
a) Birinci derece kara askerî yasak bölgelerinin sahilde bittiği noktadan itibaren deniz yönünde,
b) Denizdeki tesislerin çepeçevre her tarafında,
En az yüz metre, en çok bir deniz mili uzaklıktan geçirilen noktaların birleştirilmesi suretiyle tespit olunur. 2. derece deniz askerî yasak bölgeleri:
a) İkinci derece kara askeri yasak bölgelerinin sahilde bittiği noktadan itibaren deniz yönünde,
b) Birinci derece deniz askeri yasak bölgelerinin sınırlarından itibaren deniz üzerinden her yönde, İki deniz miline kadar uzaklıktaki seçilen noktaların birleştirilmesi suretiyle tespit olunur. Su ürünleri kanununa göre Koruma ve kontrol görevi:
Madde 33 - (4950 SK. 5. Md. İle Değişik ) -Tarım ve Köyişleri Bakanlığı teşkilatında ve Bakanlığa bağlı su ürünleri ile ilgili teşekküllerde su ürünlerinin, deniz ve içsuların koruma ve kontrolü ile görevlendirilen personel ile emniyet, jandarma, sahil güvenlik, gümrük ve orman muhafaza teşkilatları mensupları, belediye zabıtası amir ve mensupları, kamu tüzel kişilerine bağlı muhafız, bekçi ve korucular ile emniyet ve jandarma teşkilatının bulunmadığı yerlerde köy muhtar ve ihtiyar heyeti üyeleri bu Kanunla ve bu Kanuna istinaden konulan yasaklardan dolayı, bu Kanun kapsamına giren suçlar hakkında zabıt varakası tutmak, suçta kullanılan istihsal vasıtalarını ve elde edilen su ürünlerini zapt etmek ve bunları 34 üncü madde hükmü saklı kalmak şartı ile adlî mercilere teslim etmek; ek madde 3'te yer alan hükümler çerçevesinde idarî para cezalarını kesmekle vazifeli ve yetkilidirler.
Ayrıca askeri bölgelerin korumasını sağlayan askerlerin yaşları, eğitim durumları, o anki ruh halleri ve ellerindeki silahları yasal olarak kullanmaya olan eğilimlerini de dikkate almanı tavsiye ederim. Benim bu konuda duyduğum 3-4 ayrı ölümlü olay var. Kendim de benzer bir durumdan ucuz kurtuldum. Kulağımın dibinden geçen G-3 kurşununu unutamıyorum.
__________________ eğlenmeye geldik
--------------------
Cem Çeşmeliler
İzmir 1974 |