| Çakal erikli gelincik balığı ( FULL HİKAYELİ) ) Kardeşler;arkadaşlar...
Öncelikle gelincik balığı hakkında tarife geçmeden önce ilk gelincik balığıyla karşılaşmamı anlatarak gireyim konuya..
Zamanında zıpkın haricinde, İstanbulda olta ile(kamış) samatya sahilden lüfer tutma sevdasındayken tanıştım bu gelincik denilen balıkla....lüfer için atılan izmarit takılı , mustad 1251C çelik iğneye(yaprak yem) saldırmıştı hava kararmaya yakın(gece avcısıymış bu balık güneş batmaya yakın çıkarmış ortaya) ..lüfer niyetine çekipte oltada acaip balık görünce ; anaaaa !!! bu da nesi dedim ?? hikmetinden sual olunmaz ama bunudamı yarattın rabbim :shock:
yan taraftaki avlanmakta olan ihtiyar( yosi dede) ,bunun adı GAYA 'dır (gelincik balığı) dedi..bana verirsen çok makbule geçer, biz musevi vatandaşlar için en makbul balıktır diye ekledi .. resmen yosi dedenin tuttuğu bir lüferle ;benim gelincik balığını takas ettim o gün...
sonralarıda bu balığı nasıl pişirdiklerini anlattı..
Çakal erikli Gelincik Balığı
az biraz zeytinyağı; 1 kg çakal eriği; 1 kaşık şeker ve gelincik balığı,
balıklarını temizleyip tuzluyorsunuz; . Diğer tarafta çakal eriğini çukur bir tencerede, su katılmaksızın, 10 dakika kadar karıştırarak pişiriyorsunuz. Ateşten aldıktan sonra tel süzgeçten geçirerek bir salça haline sokuyorsunuz . Salçanın içine şekeri katıp karıştırıp bekliyorsunuz...
Balıkları pişireceğiniz kaba önce erik salçasını döküyorsunuz .Üzerine balıkları koyuyorsunuz . En üstüne zeytinyağı döküp orta hararetli ateşte 20-25 dakika kadar pişiriyorsunuz...
hepsi bu...
meraktan sonraları bende denedim ama , benim damak tadıma uymadı.. alışık olmadığınız bir tad alıyorsunuz.. bunun arkasındanda lokumlu börek yiyorlarki,işte o tad muhteşem....
dediğim gibi Musevi mutfağının en kral yemeklerindenmiş bu, cuma akşamları hususi olarak pişirilip ailece beraber yenirmiş...
denerseniz,sizlerede afiyet olsun.
saygılarımla.
__________________ Nejat .AUygur - 1967-KARŞIYAKA/İZMİR
CMAS 2** DIVER / 70 'lik Yenirakı Team |