Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17-03-2006   #6 (permalink)
muhlis beyğ
ZIPKINCI

muhlis beyğ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Bu anlamlı topiği hazırlayan Mehmet arkadaşa teşekkür ederim.
Ömür Çelik arkadaşımın yazdıklarının çoğuna katılmakla beraber bir noktada fikrimi söylemek istiyorum. Kendisi, ''BEN 18 MARTI 29 EKİMDEN BİLE DEĞERLİ GÖRÜYORUM. YANLIŞ ANLAŞILMASIN CUMHURİYETİMİZİ ÇOK SEVİYORUM VE ÇOK BAĞLIYIM. AMA 18 MART OLMASAYDI NE CUMHURİYETİMİZ OLURDU NE 19 MAYIS 1919 DA KURTULUŞ SAVAŞIMIZ BAŞLAYABİLİRDİ VE NEDE BİZLER OLURDUK. 18 MART ÇANAKKALE ŞEHİTLERİMİZİN RUHLARI ŞAD OLSUN. '' demiş.
Bu bir noktada doğru bir diğer noktadada yanlış bir değerlendirme. Tarihsel süreçde 250 bin şehit verilen ve Çanakkale geçilmez dedirten bu zaferin malesef hiçbir sonuç değeri olmamıştır. Osmanlı hanedanının imzaladığı mondros mütarekesi ile tek kurşun atmadan aynı donanma boğazları geçip İstanbul'u teslim almıştır. Tabyalardaki çanakkale gazisi askerler göz yaşları içersinde toplarını teslim etmişler ve gemilerle esir muamelesi altında İstanbul'un sokaklarına bir dilenci gibi atılmışlardır. İstanbul'da galeyana gelip taşkınlıklar gösteren rum ve ermeni azınlıkları sokaklarda buldukları evsiz barksız gazilerimizi dövmüşler hakaret etmişlerdir. Çanakkale'de boşu boşuna kırılan genç nüfusumuz en değerli yetişmiş insanlarımızdır. Darülfünun öğrencileri,tıbbiyeliler,genç subay kadroları,lise son sınıf öğrencileri tümden kaybolmuş sayılacak şehit vermiştir. Gene de 18 mart olmasaydı kurtuluş savaşımız ve cumhuriyetimiz olamazdı tespitine katılmak gerekir. Çünkü Mustafa Kemal'in tarih sahnesine çıktığı savaştır. Anadolu ihtilalinin başarılı olmasında payı büyüktür. Halk ona bu savaştaki başarısını ve liderliğini görerek inanmıştır. Osmanlı hanedanının kendi halkına karşı haince tutumu ve bencilliği de iyice ortaya çıkmıştır. Çanakkale'de karşımızda savaşan müslüman birliklerin hilafet makamını dinlemeyip ordumuza kurşun atmaları da halifeliğin anlamsız ve boş olduğunu göstermiştir. En önemli sonucu da çanakkale'de savaştırılan ingiliz ve fransız sömürgelerinin bağımsızlığın resmini bizden öğrenmeleridir. Bu ülkelerin hepsi çanakkaleden sonra kurtuluş savaşımızdan da ilham alarak kendi kurtuluş savaşlarını verdiler ve kazandılar. Dünya tarihinde emperyalizmin top yekün yenildiği ilk savaştır. Mazlum milletlerin bağımsızlık meşalesidir.